Právo: ČT má výhrady k novele zákona o digitálním vysílání

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Vedení České televize má výhrady k novele zákona o digitálním televizním vysílání, jejíž projednávání vláda minulý týden přerušila. Novela mění dohodnutý princip financování ČT a neřeší dostatečně výstavbu veřejnoprávního multiplexu. V rozhovoru pro deník Právo to řekl generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Česká televize chce v případě návratu reklamy předávat příjmy z ní do fondu digitalizace a fondu kinematografie. Novela ale chce televizi vrátit reklamu v téměř stejném rozsahu jako letos a zároveň zmrazit plánované zvýšení koncesionářských poplatků. Pokud by však televize peníze z reklamy odváděla do fondů, znamenalo by to pokles příjmů zhruba o 12 procent, řekl Janeček.

ČT chce podle Janečka uzavřít se státem transparentní dohodu, na jejímž základě bude vysílat reklamu a veškeré výnosy převádět na digitální fond. Takové prostředky by televize vůbec nepoužívala pro své financování, ani by nerozhodovala o způsobu užití fondu. Novela ale vytváří zcela neprůhledný a tedy i špatně kontrolovatelný systém, upozornil Janeček.

Pokud nebude návrh ČT akceptován, bude nutné všechny strategické plány, včetně programu digitalizace ČT přehodnotit a adekvátně k financím redukovat. V takovém případě by nebylo ani možné realizovat dohodu s ČTÚ o rozvoji multiplexu veřejné služby, uzavřel Janeček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK