LN: CzechTrade ještě letos otevře pobočku ve Vietnamu

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Státní agentura pro podporu obchodu CzechTrade chce ještě letos otevřít pobočku ve Vietnamu. Českým firmám to umožní upevnit si pozice na atraktivních trzích Dálného východu. Vietnam nabízí českým firmám mnoho příležitostí, především v odvětví energetiky nebo zdravotnictví. Napsaly to Lidové noviny s odvoláním na slova šéfa agentury Ivana Jukla.

Role nově otevírané vietnamské kanceláře bude stejná jako u ostatní zahraničních poboček - mapovat nové obchodní příležitosti a poskytovat informační zázemí českým zájemcům o export a investice ve Vietnamu.

CzechTrade má po celém světě 33 kanceláří, poslední otevřela nedávno v západočínské provincii S'čchuan. Ideální počet by podle Jukla byl 40 až 45. "Pokud budou finanční prostředky, budeme se snažit o další rozšiřování," řekl Jukl. Náklady na jednu kancelář totiž nejsou zanedbatelné. Ročně se pohybují mezi třemi a půl až čtyřmi miliony korun, když zaměstnávají v průměru dva lidi.

Agentura CzechTrade, která spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu, byla založena před deseti lety. Mezi její nejvytíženější zahraniční pobočky patří Šanghaj, Varšava a Kolín nad Rýnem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK