HN: Telefónica O2 čelí exekuci kvůli sporu s T-Mobile

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Telekomunikační operátor Telefónica O2 čelí exekuci na svůj majetek. Důvodem je spor s konkurenčním operátorem T-Mobile kvůli poplatkům za propojování hovorů. Napsaly to Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na výpis z katastru nemovitostí. Telefónica podle rozhodnutí soudu dluží T-Mobilu 1,8 miliardy korun, proti soudnímu verdiktu se ale zřejmě odvolá.

"Chod firmy to nijak neohrožuje a nemění se ani náš postoj k celé věci," řekl deníku mluvčí Telefóniky Martin Žabka. Soud podle firmy posoudil věc nesprávně. Pro Telefóniku ale exekuce znamená komplikaci, píšou HN. Právě totiž prodává budovy bývalého Českého Telecomu, které nevyužívá. A to do vyřešení exekuce nesmí.

T-Mobile věří, že peníze od Telefóniky získá. "Veškerá právní a soudní rozhodnutí, která se týkala merita této záležitosti, byla v náš prospěch," řekl deníku ředitel právního útvaru společnosti Miroslav Uřičař.

Předchůdce Telefóniky SPT Telecom uzavřel v roce 1997 smlouvu o propojení se společností RadioMobil a její vznikající značkou mobilních telefonů Paegas, jejichž nástupcem je T-Mobile. V roce 2001 však téměř jedenáct měsíců žádná dohoda neexistovala a nebylo k dispozici ani rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu o cenách za propojení. Obě firmy tak stanovovaly propojovací ceny odlišně.

RadioMobil vypočítal minutovou cenu za propojení na 6,45 koruny, Telecom dospěl k maximální sumě tři koruny za minutu. Telekomunikační úřad na žádost RadioMobilu provedl cenovou kontrolu a vydal cenové rozhodnutí, ve kterém stanovil minutový poplatek na 6,50 koruny. Potvrdil tak ceny RadioMobilu a firma začala po Telecomu požadovat sumu 898 milionů jako rozdíl mezi zaplacenými a nárokovanými penězi a 0,05 procenta denně jako úrok z prodlení. Údajný dluh nástupce Telecomu Telefóniky vůči T-Mobilu tak narostl na 1,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK