Le Figaro: Praha a Bratislava jsou bohatší než naše provincie

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. června (zpravodaj ČTK) - Mnoho Francouzů to udiví, ale obyvatelé Prahy jsou v průměru bohatší než obyvatelé kterékoli francouzské provincie a i Bratislava vykazuje větší prosperitu na obyvatele než všechny francouzské kraje s výjimkou Ile-de-France. To otřásá mnoha předsudky, a zvlášť tím o legendárním zaostávání východních zemí. S odvoláním na údaje statistického ústavu Eurostat to napsal francouzský list Le Figaro.

Prosperita je podle listu ve statistice měřena výší hrubého domácího produktu na obyvatele v kombinaci s koupěschopností. Proto se mohou Pražané a Bratislavané považovat za bohatší než obyvatelé Marseille, i když jejich platy jsou nominálně v průměru třikrát menší, napsal deník.

Za nejvýraznější aspekt statistiky list považuje to, že ozřejmuje velké rozdíly mezi jednotlivými oblastmi. Rozdíl mezi východem Rumunska a vnitřním Londýnem je dvanáctinásobný a velké rozdíly jsou i uvnitř jednotlivých zemí. Nebylo by lepší, aby se místo 27 šéfů států a vlád členských zemí Evropské unie scházeli každého půl roku prezidenti a guvernéři jejich 268 regionů? ptá se Le Figaro.

Podle čísel, která Eurostat zveřejnil v únoru, je nejbohatším regionem EU Londýn a jeho okolí, nejchudším severovýchodní Rumunsko. Praha skončila na 12. místě žebříčku - HDP na hlavu v české metropoli byl 57 procentních bodů nad celoevropským průměrem. Průměrnou hranici 21.503 eur (přes 600.000 korun) výrazně překročily Lucembursko, Brusel, Hamburk a Vídeň, nejvíce ztrácely některé regiony v Bulharsku a Rumunsku.

Česká republika měla v roce 2004 hrubý domácí produkt na obyvatele ve výši tří čtvrtin unijního průměru. Nejlépe ze srovnání vycházela Praha, kde na jednoho člověka připadalo 157 procent evropského průměru HDP. Nejhůře na tom podle statistiky byla střední Morava, kde hrubý domácí produkt na hlavu činil téměř 60 procent průměru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK