EU má plán, jak zachránit populaci úhoře říčního

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 11. června (zpravodaj ČTK) - Ministři zemědělství Evropské unie dnes schválili plán, který má vést k záchraně ohrožené populace úhoře říčního. ČTK o tom informoval diplomatický zdroj. Úhoř se dostal v Evropě na pokraj vyhynutí zejména kvůli apetitu Asiatů, kteří mladé jedince ohrožené ryby konzumují ve velkém. Asii však bohatě zásobují Francouzi a Španělé, v jejichž domovských zemích je lov takzvaných skleněných úhořů skvělým byznysem.

Záchranný plán počítá s tím, že již příští rok se bude v Evropě 35 procent populace mladých úhořů, jejichž délka nepřesáhne 20 centimetrů, vysazovat přímo v řekách, kam tyto ryby za běžných okolností plují několik let ze Sargasového moře. A právě na této cestě se stávají obětí rybářů. Příštím rokem však vysazování úhořů nekončí. Každým rokem se totiž počet vysazovaných jedinců bude navyšovat o pět procent, až v roce 2013 dosáhne 60 procent populace.

Za posledních sto let se počet úhořů v evropských i českých řekách zmenšil na pouhé procento původního stavu. O návrhu ochranných opatření, která by zabránila úplnému vyhynutí této ryby, se proto v Evropské komisi začalo mluvit před třemi lety.

Čeští rybáři návrhy na záchranu úhoře už dříve kritizovali jako nedostatečné a požadovali především to, aby se unie zaměřila také na průchodnost toků. V současnosti totiž musejí ohrožené ryby při cestě do moře překonávat množství přehrad a jezů a mnoho z nich cestou uhyne.

Životní cyklus úhoře říčního začíná v Sargasovém moři v Biskajském zálivu, kde se v hloubce od 150 do 600 metrů dospělí jedinci úhoře třou a vzápětí po výtěru hynou. Vylíhlé larvy migrují pomocí Golfského proudu několik let k pobřeží Evropy, a mladí jedinci pak proti proudu řek až do míst, příhodných pro dokončení jejich vývoje. Úhoři v řece žijí osm až 12 let, a poté migrují po proudu řek zpět do moře, kde se rozmnožují.

V Česku je úhoř říční chráněn určením minimální lovné míry a doby hájení, tedy omezením sportovního lovu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK