EU začíná chránit tuňáka; sushi ho přivedlo na pokraj vyhynutí

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 11. června (zpravodaj ČTK) - Ministři zemědělství a rybolovu se v Lucemburku shodli na nutnosti ochrany tuňáka obecného. ČTK o tom informoval diplomatický zdroj. Kdysi velmi početnou rybu přivedl na pokraj vyhynutí rozmach sushi restaurací. Tuňáci jsou totiž pro svoje maso milovníky sushi velmi ceněni.

Národní rybářské flotily dostanou méně kvót na odchyt tuňáka. Není to však jediné ochranné opatření. EU rovněž zvýší hmotnostní hranici, kdy je možné tuňáka lovit. V současnosti tuňák může být chycen, pokud jeho hmotnost přesahuje deset kilogramů, nově to ovšem bude 30 kilogramů. To by mělo zabránit tomu, aby na jídelních stolech končili i nevyvinutí mladí jedinci.

Snaha Evropské unie jde ruku v ruce se snahou Mezinárodní komise pro ochranu atlantických tuňáků (ICCAT), která globálně určuje pravidla pro lov tuňáka obecného. ICCAT před nedávnem navrhla postupné snížení kvót do roku 2010 ze současných 32.000 tun na 25.500 tun. Otázkou však zůstává, zda takové množství stačí na záchranu tuňáka, vědci totiž doporučují snížení kvót až na 15.000 tun ročně.

Snížení kvót v EU nejvíce postihne Španělsko, Itálii a Francii. Nižší objem tuňáka však budou moci ulovit i rybáři z Portugalska, Malty, Kypru a Řecka.

Ministři zemědělství rovněž schválili plán, který má vést k záchraně ohrožené populace úhoře říčního. Ten se v Evropě dostal na pokraj vyhynutí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK