Bakala získal v Respektu většinový podíl ve výši 55,5 procenta

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Podnikatel Zdeněk Bakala získal ve společnosti R-Presse, která vydává zpravodajský týdeník Respekt, většinový podíl ve výši 55,5 procenta. Vyplývá to z informací zveřejněných v Obchodním rejstříku. Dalších 44,5 procenta nyní patří dřívějšímu majoritnímu majiteli R-Presse a současnému ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, jehož podíl byl dříve 99,9 procenta.

Změna podílů souvisí s navýšením základního jmění firmy o 33,53 milionu korun na současných 57,1 milionu, tedy o více než dvojnásobek. Více než pětapadesátiprocentní podíl Bakaly představuje částku 31,7 milionu korun. Stoupnul i vklad Schwarzenberga, a to o 1,84 milionu korun, jeho výsledný procentuální podíl je ale nižší než před navýšením.

Finanční vklad minoritního majitele, společnosti RPK, zůstal stejný, tedy 20.000 korun. Podíl v důsledku navýšení jmění klesl na 0,035 procenta z 0,085 procenta.

Vydavatel Respektu, společnost R-Presse předloni hospodařil se ztrátou 3,7 milionu korun, což ve srovnání s rokem 2004 představuje snížení zhruba o čtvrt milionu korun. Podle dostupných údajů tak vydavatel Respektu hospodařil se ztrátou čtvrtý rok po sobě. V roce 2002 byla ztráta 2,8 milionu korun, o rok později pak 7,4 milionu. V roce 2004 ztráta klesla na 3,9 milionu.

Ztrátové hospodaření je zřejmě důvodem změn, kterými Respekt prochází. Již dříve zástupci R-Presse uvedli, že Bakalova investice má poskytnout časopisu prostředky na potřebný rozvoj a mimo jiné být i atraktivnější pro inzerenty.

"Neslibuju si od toho finanční výnos. Slibuju si od toho to, že se podaří zachovat jistý nezávislý hlas na českém mediálním trhu. Chtěl bych Respekt zkvalitnit tak, aby byl komerčně úspěšnější," uvedl Bakala v květnu v rozhovoru pro časopis Reflex. Ovlivňovat podobu týdeníku a tím i veřejné mínění podle svých slov nehodlá. "Ne, to já nechci a myslím, že to ani nejde...Já si myslím, že benefit z nějakého ovlivňování by byl velmi pofidérní," uvedl.

Týdeník v poslední době prošel i některými personálními změnami. Ředitelem vydavatelské společnosti R-Presse se v březnu stal Tomáš Šídlo, dozorčí radě vydavatelství nyní předsedá historicky první šéfredaktor Respektu a bývalý ministr vnitra a politik Jan Ruml. Šéfredaktorem Respektu se v prosinci stal dřívější letitý šéf redakce slovenského deníku Sme Martin Šimečka.

Předchůdce týdeníku Respekt začal vycházet pod názvem Informační servis 21. listopadu 1989, Respekt na něj navázal v březnu 1990. Vycházel z personální základny samizdatových kulturních časopisů Sport a Revolver Revue. Za svou existenci získal týdeník či jeho redaktoři řadu ocenění, časopis však čelil i řadě žalob, například od politiků. Letos Respekt zvítězil v soutěži Unie vydavatelů Časopis roku 2005 v kategorii ekonomických a/nebo zpravodajských týdeníků a své vítězství zopakoval i letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK