KPMG: Firmy, které nesledují náklady, riskují nástup konkurence

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Podniky by měly usilovat o snižování nákladů soustavně, tedy nejen v případech, kdy se jim nedaří. V opačném případě totiž mohou očekávat, že je předstihnou konkurenti. Vyplývá to ze studie, kterou dnes ČTK zaslala poradenská firma KPMG International. Situaci, kdy společnosti ztratily své náklady ze zřetele, a přišly tak o část trhu, ilustruje například prosazení se nízkonákladových aerolinek na úkor tradičních leteckých přepravců.

Bezmála tři čtvrtiny společností přiznaly, že pokud se daří, snaží se snížit náklady o tři procenta. Jen osm procent respondentů z nich však odpovědělo, že tento cíl také splnilo. "Náklady jsou pro firmy důležitým tématem, ale když výnosy rychle rostou, řešení nákladů není prioritou," shrnuje zjištění výzkumu Eva Racková, partnerka společnosti KPMG Česká republika zodpovědná za oddělení Řízení rizik a poradenské služby. To potvrzuje 42 procent respondentů, kteří přiznávají, že rostoucí výnosy odvádějí jejich pozornost od možností nákladových úspor.

Studie rovněž zjistila, že zhruba 80 procent manažerů uznává, že efektivní struktura nákladů přináší dlouhodobě udržitelné konkurenční výhody. Ačkoli téměř tři čtvrtiny podniků zvýšily své výnosy a zhruba desetina firem snížila náklady, v 66 až 74 procentech případů nastal naopak jejich nárůst.

Jako důvody, které by firmy donutily ke strategickým změnám nákladové struktury, podniky nejčastěji uvádějí zostřenou konkurenci, tlak na snížení cen a nutnost financovat expanzi.

Podle třech čtvrtin společností se v příštích třech letech nejvíce zvýší personální náklady. Další nárůst firmy očekávají u základních vstupů, jakými jsou ropa a energie, dále pak v odvětví technologií a infrastruktury, marketingu a u obsluhy zákazníků.

Za největší rizika spojená se zaváděním úspor považují respondenti ohrožení kvality služeb či produktů a ztrátu motivace u zaměstnanců. Největšími překážkami jsou podle průzkumu nevhodné či nedostatečné podnikové procesy, nejasná nákladová struktura, přílišné soustředění na redukci nákladů na úkor zvýšení efektivity nebo mnoho soupeřících projektů.

Průzkumu KPMG se zúčastnilo 427 vrcholových manažerů a doplnily jej hloubkové rozhovory s 21 experty v oboru podnikových financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK