MD: Úprava zákazu jízd kamionů přijde nejdříve na podzim

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Případná úprava víkendového zákazu jízd kamionů přijde nejdříve na podzim, tedy až po letošních prázdninách. Řekl to mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka s tím, že k úpravě by mělo dojít v rámci tzv. velké novely silničního zákona.

Loni o prázdninách začala v rámci silničního zákona platit nová úprava zákazu jízd. Nákladní vozy podle ní od července nesmí jezdit v pátek od 17:00 do 21:00 a naopak mají povolenou jízdu v sobotu od 13:00 do neděle do 13:00. Do té doby mohly kamiony o prázdninách v pátek jezdit a naopak nesměly jezdit prakticky po celou neděli a v sobotu od 07:00 do 20:00.

Dopravci proti pátečnímu zákazu protestovali s poukazem na zkrácení pracovního týdne a nutnost zvýšit intenzitu dopravy během týdne. Ministerstvo dopravy loni slíbilo návrat k předchozímu stavu. "Jsme ve fázi diskuse s dopravci, policií, obcemi, jakým způsobem úpravu provést," uvedl Hanzelka.

Podle mluvčího sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe způsoboval loni páteční zákaz problémy na hranicích i odstavných parkovištích, naopak se nenaplnily předpovědi, že kamiony zaplaví silnice o víkendech.

Podle studie Centra dopravního výzkumu v pondělí dochází k největší kumulaci dopravy, protože vyjíždějí jak tuzemští dopravci, tak i tranzitní vozidla z odstavných stání v ČR, a omezení jízd v pátek vede k dalšímu nárůstu dopravy až o desetinu.

Zatímco dopravci požadují zrušení pátečního zákazu, Strana zelených chce jeho rozšíření. Hovoří se rovněž o možnosti rozšířit prázdninový režim na celý rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK