ÚS řeší pokutu 48 milionů, kterou ÚOHS uložil někdejšímu Eurotelu

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. června (ČTK) - Ústavní soud přezkoumává několik let stará rozhodnutí, kterými Úřad pro ochranu hospodářské soutěžě (ÚOHS) uložil mobilnímu operátorovi Eurotel pokutu 48 milionů korun za zneužití dominantního postavení na trhu. Sankci pak potvrdil i Nejvyšší správní soud (NSS). Společnost Telefónica 02, která Eurotel před časem získala, podala k Ústavnímu soudu stížnost. Jeho druhý senát s předsedou Jiřím Nykodýmem svolal na 11. července veřejné jednání o případu, zjistila ČTK z úřední desky.

"Věříme, že právo je na naší straně a že vyhrajeme," řekl dnes ČTK mluvčí Telefóniky Martin Žabka.

Eurotel spolu s Radiomobilem, jenž provozoval síť Paegas - dnešní T-Mobile, účtoval v letech 2000 a 2001 zákazníkům vyšší ceny za volání do sítě Oskar třetího operátora, Českého mobilu. Rozdíl činil v ceně za minutu volání jednu až deset korun v závislosti na tarifu. Český Mobil podle názoru antimonopolního úřadu jednáním obou konkurentů nezískal takový počet nových zákazníků jako při rovné soutěži. Zneužití dominantního postavení označil úřad v roce 2002, kdy o pokutě rozhodoval, za jeden z nejzávažnějších deliktů vůči soutěžnímu právu v Česku vůbec.

Eurotel po neúspěšném rozkladu podal žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Tvrdil, že antimonopolní úřad se při rozhodování dopustil řady procesních pochybení. Navíc prý neprokázal, že by měl Eurotel na trhu dominantní postavení, uvedl tehdy právní zástupce operátora Pavel Dejl. Eurotelu se nelíbilo ani to, že úřad rozdělil trh na staré analogové mobilní telefony a modernější digitální přístroje. Verdikt ÚOHS prý odporoval i rozhodnutím Evropské komise. Soud však rozhodnutí ÚOHS potvrdil.

Za stejný prohřešek uložil antimonopolní úřad pokutu 15 milionů korun i Radiomobilu, dnešnímu T-Mobile. Ten však na rozdíl od Eurotelu uspěl u Nejvyššího správního soudu, který mu pokutu zrušil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK