NSS zrušil výrok soudu o zrušení udělených digitálních TV licencí

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. června (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil rozsudek Městského soudu v Praze, jenž loni v září zamítnul rozhodnutí vysílací rady o udělení a neudělení licencí pro nastupující digitální zemské televizní vysílání. Městský soud tehdy rozhodl na základě žaloby jednoho z neúspěšných uchazečů, společnosti Galaxie sport. Podle NSS ale městský soud závažně pochybil v procesním řízení. Z obsáhlého zdůvodnění NSS, které dnes soud zveřejnil, tak vyplývá, že se nezabýval samotným udělováním licencí.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila loni v dubnu licence pro digitální vysílání šesti novým stanicím. Licenci ze zhruba tří desítek zájemců nabízejících přes 40 televizních projektů získaly plnoformátové stanice Febio TV a TV Barrandov, stanice pro mladší diváky TV Pohoda, zpravodajsko-publicistická stanice Z1, hudební Óčko a regionální síť stanic RTA.

Šest neúspěšných žadatelů včetně Novy, Primy a Galaxie sport se poté obrátilo na soud kvůli tomu, že jim rada licence nedala. Městský soud od září do letošního jara výroky rady o neudělení i udělení digitálních licencí zrušil; jeho verdikty tak původní držitelé licencí i vysílací rada napadli u NSS kasačními stížnostmi.

Podle NSS se soud prvního stupně dopustil vady řízení, když nevyrozuměl všechny ostatní neúspěšné žadatele o tom, že se koná soud na základě žaloby Galaxie sport, a nemohli se jej tak zúčastnit. "Skutečnost, že soud prvního stupně nevyrozuměl...i zbývající neúspěšné žadatele o udělení licencí, kteří nepodali žalobu, představuje závažné procesní pochybení a vadu řízení před soudem, která mohla mít za následek nezákonné rozhodnutí ve věci samé," uvedl Nejvyšší správní soud.

Celou věc současně NSS vrátil Městskému soudu v Praze k dalšímu řízení, v němž se má řídit právním názorem NSS. Jelikož NSS zrušil rozsudek Městského soudu v Praze a věc mu vrátil k dalšímu řízení, již se dále věcně nezabýval zbývajícími námitkami, uvedl NSS.

Nové stanice, které o své licence posléze přišly, podle svých údajů z počátku letošního dubna do svého rozjezdu před zrušením licencí investovaly zhruba 1,4 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že dodnes nevysílají a ani se jim licence dosud nevrátily, začaly připravovat i právní analýzy pro případné stížnosti na český stát kvůli jeho postupu k Evropské komisi i k případným arbitrážím pro nedostatečnou ochranu zahraničních investorů.

Nástup digitálního zemského TV vysílání, zbrzděný právě soudními spory kolem udělování licencí, chce odblokovat návrh novely mediálních zákonů, který má nyní na stole vláda. Návrh mimo jiné počítá i s tím, že šest původních držitelů licencí dostane jakési přechodné licence na dobu pět plus pět let.

ČR stejně jako další země EU čeká přechod od současného analogového zemského vysílání k jeho kvalitnější digitální formě (označované DVB-T). Lidem to přinese zřejmě až tři desítky nových i současných stanic. Evropská komise doporučuje členům EU, aby vypnuli analogové vysílání nejpozději do roku 2012. Český telekomunikační úřad navrhuje, aby se tak v ČR stalo do 10. října 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK