Americké akcie byly dopoledne v mírném zisku

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. června (ČTK) - Akcie na amerických burzách během dopoledne zpevňovaly, a smazaly tak mírné ztráty, které měly hned po otevření trhu. Mezi obchodníky ale dál převládají obavy z dalšího zvyšování úrokových sazeb, což trhu brání ve výraznějším zpevnění. Negativně zapůsobil i výhled společnosti Nucor.

Dow Jonesův index byl ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) zhruba na 13.441 bodech a proti předchozímu závěru vykazoval zisk 0,1 procenta. Širší index S&P 500 zpevnil téměř o 0,3 procenta na 1512 bodů, a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,1 procenta na 2578 bodů.

Akcie minulý týden výrazně oslabily, z části kvůli prudkému růstu výnosů vládních dluhopisů. Výnosy nyní mírně klesají, i tak se ale drží vysoko. Investory nejvíce vyděsilo hodnocení inflačního rizika, o nichž hovoří více centrálních bank. Vyšší úroky obecně zvyšují náklady na úvěry, ale nemusejí být pro akcie jednoznačně negativní.

"Je zde jemná rovnováha mezi obavami z vyšších úrokových sazeb a obavami z poklesu firemních zisků," poznamenal hlavní analytik společnosti North Star Investment Management Eric Kuby.

Výnosy dluhopisů americké vlády se splatností deset let se minulý týden dostaly nad deset procent, což by podle některých analytiků mohl být důvod k obavám. Podle Kubyho lze čekat, že do 5,15 procenta si akciový trh nebude dělat moc velké obavy, ale pokud by se výnos dostal nad tuto úroveň, na trh se prý může dostavit skutečná panika.

Výnos desetiletých dluhopisů americké vlády se pohybuje kolem úrovně 5,13 procenta a má tendenci se zvyšovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK