LI: Pokud projde reforma, bude den daňové svobody příští rok dříve

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Den daňové svobody by mohli Češi příští rok oslavit dříve v červnu, pokud vláda uspěje s reformou veřejných financí. ČTK to na happeningu ke dni daňové svobody řekl vedoucí centra pro výzkum ekonomické svobody Jiří Schwarz. Datum, kdy lidé přestávají pracovat na stát a začínají vydělávat sami na sebe, letos připadá na 11. června, což je o tři dny dříve než loni.

Podle ekonomů by bylo ideální přestat vydělávat na stát na přelomu ledna a února. "Kdyby stát financoval jen bezpečí a soudy, bylo by reálné slavit tento den již v zimních měsících," uzavřel Schwarz.

Společnost Patria Finance, která po revizi HDP Českým statistickým úřadem stanovila letošní den daňové svobody na 13. června, má oproti Liberálnímu institutu střídmější odhad. "Pokud bude schválena reforma veřejných financí, připadne tento den v roce 2008 na 11. června, o rok později na 10. června a v roce 2009 na 7. června," odhadl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Členové Liberálního institutu a jejich hosté dnes v centru Prahy přednášeli občanům o současné daňové politice. Ekonomové vysvětlovali lidem, jaké daně musí státu platit. Happeningu na Jungmannově náměstí se kromě odborníků účastnilo několik studentů a hrstka náhodných kolemjdoucích. Většina lidí nechtěla stát na horkém slunci a z meetingu předčasně odešla.

"Téměř polovinu toho, co vyděláme, stát přerozdělí. Lidé daně platí od rána, kdy si čistí zuby, až do večera, kdy si dávají pivo na dobrou noc. Za koupi kartáčku i plechovku piva totiž platí spotřební daň," zahájil setkání ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

Dodal, že aspoň mírně pozitivní je to, že letos poprvé od jeho počítání, se den daňové svobody přiblížil začátku roku. Den, kdy lidé začínají vydělávat sami na sebe, počítá Liberální institut od roku 2000. Tento den se počítá tak, že se suma veřejných výdajů vydělí HDP. "Je to poměr bohatství, které musí občané odvést státu," vysvětlil Schwarz. Dodal, že Češi jsou na tom letos lépe než loni díky ekonomickému růstu, ne zásluhou státu. "Stát vydává peníze neefektivně, protože státní úředníci nejsou motivováni," uvedl Schwarz.

Ze všech zemí OECD je na tom nejhůře s daněmi Švédsko, ve kterém den daňové svobody budou lidé slavit až 21. července. Na vrcholu žebříčku je naopak Irsko, Švýcarsko, Austrálie nebo Nový Zéland. Slováci si den daňové svobody připomněli už 6. května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK