Reforma sektoru ovoce a zeleniny v EU je na spadnutí

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 11. června (zpravodaj ČTK) - Členské státy Evropské unie směřují k dohodě o reformě v sektoru ovoce a zeleniny. ČTK to dnes řekl diplomatický zdroj, podle nějž by konečné dohody mělo být dosaženo v Lucemburku již v úterý nebo nejpozději ve středu. Cílem reformy je zvýšení konkurenceschopnosti v celém sektoru.

Největší změnou pro pěstitele ovoce a zeleniny má být sjednocení systému dotací. Zatímco dosud někteří zemědělci dostávali z EU peníze v závislosti na tom, kolik toho vyprodukují, nyní by se dotace měly odvíjet od rozlohy jejich zemědělské půdy. Určitou roli však budou hrát i další kritéria. Čeští farmáři se však zřejmě nemusí bát, že by přišli o peníze.

Obavy panovaly pouze u pěstitelů rajčat, kteří dosud získávali dotace na plodinu a hrozilo, že by se změnou systému mohli přijít o část peněz. Diplomatický zdroj však ČTK řekl, že kompromisní návrh, o němž budou ministři ještě jednat, vyhovuje českým požadavkům a zemědělci o žádné peníze nepřijdou.

Komise si od reformy slibuje i úspory v některých evropských fondech. Zhruba o polovinu by se měly snížit dotace na výpěstky, které podléhají rychlé zkáze a musejí se brzy stáhnout z prodejních pultů. EU takovou zeleninu a ovoce dosud mohutně dotovala.

Rovněž lze předpokládat, že vyšší výdaje si vyžádají dotace farmářům, kteří se budou snažit modernizovat svoji výrobu tak, jak to Brusel požaduje. Naopak by měly klesnout dotace na vývoz a jejich efekt by se měl postupem času snižovat.

Přestože má celý sektor velký podíl na zemědělské produkci, Evropané ve spotřebě ovoce a zeleniny zaostávají za zbytkem světa. Podle statistik Světové zdravotnické organizace je denní doporučená dávka ovoce a zeleniny zhruba 400 gramů na osobu. Finové a Řekové ji sice bez problémů splňují, ale zbytek EU zaostává. Zejména Britové a Rakušané, kteří spotřebují asi 200 gramů na osobu denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK