Ceny elektřiny v Německu od července vzrostou

11.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 11. června (ČTK) - Ceny elektřiny pro maloodběratele v Německu od července patrně vzrostou, a v některých částech země dokonce velmi výrazně. Napsal to německý server Verivox, podle něhož o zvýšení cen elektřiny zatím uvažuje 67 dodavatelů elektrické energie, kteří na německém trhu působí.

Verivox tvrdí, že zvýšení cen elektřiny bude velmi nerovnoměrné a zatímco někde dosáhne meziroční nárůst cen pro čtyřčlennou rodinu jen 0,4 procenta, na některých místech to prý bude až 34,2 procenta.

Ministr hospodářství Michael Glos k údajným plánům prodejců na zvýšení cen řekl, že lidé by měli využít nových možností a pečlivě si dodavatele elektřiny vybírat. "Porovnejte si ceny a přejděte k tomu nejlevnějšímu dodavateli. Tak nám alespoň pomůžete přivést na trh elektrické energie více konkurence," řekl ministr, kterého citovala agentura Reuters.

Dodavatelé energie k úpravě cen sáhnou v reakci na změnu zákona a lze předpokládat, že ke stejnému kroku sáhnou i další distributoři. "Očekáváme, že od července zvýší ceny minimálně 100 firem," řekla mluvčí portálu, který sídlí v Heidelbergu.

"V červenci skončí platnost zákona, který spolkovým zemím nařizoval ověřovat maloobchodní ceny, než je začne používat. Dodavatelé tak budou mít možnost této změny využít," dodala mluvčí portálu.

Zástupci zelených mají podezření, že dodavatelé elektřiny se budou snažit konec státního dohledu nad cenovou politikou zneužít, místo aby byli nuceni fungovat efektivněji.

Na německém trhu působí kolem 900 firem, které malým odběratelům dodávají energii, výsadní postavení má ale E.ON a RWE se svými součástmi. Lidé zatím neprojevují moc zájmu odebírat energii od alternativních dodavatelů. V zemi je asi 44 milionů domácností.

Největší elektrárenské podniky mají podíly ve většině regionálních firem, přes které elektřinu prodávají, místo aby vytvářely vlastní pobočky. Větší konkurence na trhu distribuce elektřiny je požadavek Evropské komise, která už to po členských zemích dlouho vyžaduje.

Úředníci v Bruselu tvrdí, že když si spotřebitelé budou moci vybrat svého vlastního dodavatele elektřiny, budou zároveň vytvářet tlak na firmy, takže stát už nebude muset do fungování trhu zasahovat.

E.ON a RWE už se snažily vyzkoušet, zda plány úředníků budou fungovat i v praxi. Spustily tedy činnost prodejců elektřiny přes internet, kteří fungují po celém Německu a konkurují jejich vlastním distribučním podnikům. Změny byly velmi pozvolné a nabízených možností využilo jen několik desítek tisíc lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK