MfD: Pojišťovny nechtějí z povinného ručení hradit přední skla

12.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Novela zákona o povinném ručení, kterou dnes schválila vláda, zřejmě přinese problémy s placením rozbitých čelních skel. Pojišťovnám se totiž nelíbí dosavadní praxe, kdy musí zaplatit rozbité přední sklo, pokud si poškozený přivede pachatele, z jehož povinného ručení je škoda placena. Napsala to Mladá fronta Dnes.

Podle pojišťoven totiž jsou nahlášené škody na čelních sklech většinou podvodem. Proto chtějí pojišťovny čelní skla z povinného ručení zcela vyloučit a zavést pro ně speciální připojištění. Ministerstvo financí s tím nesouhlasí a novela zákona proto s takovou výjimkou nepočítá.

Novelu však čeká ještě schvalování ve sněmovně, kde je možné k ní přidávat pozměňovací návrh. "Zatím jsme neuspěli, ale uvidíme jako to půjde v Poslanecké sněmovně," uvedl šéf České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

S tím, že rozbitá přední skla jsou často podvody, souhlasí i místopředseda představenstva České podnikatelské pojišťovny Jakub Strnad. "Je racionálnější, aby se takové škody platily ze speciálního připojištění. Cena povinného ručení by se tak narovnala," uvedl.

Prosazení záměru pojišťoven by sice mohlo přinést zlevnění povinného ručení, řidiči by se ale nedomohli odškodnění v případě rozbití skla, například odhozeným kamenem od cizího projíždějícího vozidla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK