SBK: Banky vydaly ke konci března přes 8 milionů platebních karet

12.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Platební karty se stávají pro Čechy běžným standardem. Tuzemské banky ke konci března vydaly již přes osm milionů platebních karet, meziročně se tak jejich počet zvýšil o více než 600.000. Lidé těmito kartami za tři měsíce letošního roku zaplatili u obchodníků zboží v celková výši 32,6 miliardy korun, o tři miliardy více než ve stejném období loni. Vyplývá to ze čtvrtletních statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK).

Výrazně přibývají kreditní karty, jejichž celkový počet se přiblížil téměř jednomu milionu. Celkem banky vydaly 950.000 kreditních karet, meziročně se jejich počet zvýšil o 42 procent. Češi jimi u obchodníků uhradili zboží a služby za více než dvě miliardy korun.

Celkový počet kreditních karet činí ovšem podle některých odhadů až 2,5 milionu. Jsou v tom ovšem započítány platební karty nejen od bank, ale například i od splátkových společností.

S postupným růstem bezpečnosti platebních karet roste výrazně i počet karet vybavených čipem. Banky tímto krokem již standardně zvyšují zabezpečení karet proti zneužití. Celkový počet čipových karet, které mohou být vybaveny zároveň i magnetickým proužkem, představuje již polovinu všech karet, tedy čtyři miliony. Před rokem jich banky evidovaly přitom necelé tři miliony. Do budoucna by postupně měly být čipem vybaveny všechny platební karty.

Klienti bank také stále více žádají, aby s kartou mohli hradit zboží i v zahraničí. Banky tak vydaly ke konci března 7,7 milionu karet s mezinárodní platností, tedy o osm procent více než loni. Tuzemských platebních karet SBK registrují 415.000.

Z bankomatů během tří letošních měsíců lidé vybrali 124,5 miliardy korun. Loni od ledna do března to bylo téměř 110 miliard. Počet bankomatů se ke konci března zvýšil meziročně o 212 na 3126.

Tuzemskému trhu vládnou debetní karty, které nedovolují příliš přečerpat zůstatek na účtu. Kreditní karty, jež umožňují půjčovat si peníze, naopak dominují v Evropě a hlavně v USA. V ČR zažívají boom v posledních letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK