Budvar u evropského soudu neuspěl ve sporu o ochranné známky

12.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel /Lucemburk 12. června (zpravodajka ČTK) - Budějovický Budvar neuspěl v sérii sporů s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch, které se týkaly používání označení "Budweiser" a "Bud" pro jiné výrobky než pro pivo. Soud první instance v Lucemburku dnes uvedl, že Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu (OHIM), který odmítl námitky Budvaru proti registraci známky Budweiser a Bud například pro cukrovinky nebo oděvy, rozhodl správně.

"Společnost Budějovický Budvar neprokázala, že označení původu Budweiser a Bud, zapsaná na základě Lisabonské dohody, s účinkem zejména pro Francii, jí umožňují podat námitky proti přihláškám ochranných známek Společenství podaným společností Anheuser-Busch pro jiné výrobky než pivo," uvedl soud.

Mezi lety 1996 a 1998 podala americká pivovarnická společnost u evropského známkového úřadu přihlášky na registraci některých svých obchodních značek. Konkrétně OHIM obdržel žádost o registraci slovních označení "Budweiser" a "Bud" a obrazových označení, jež obsahují označení "AB", "Genuine" (Autentický), "Budweiser" a "King of Beers" (Král piv). Jen čtyři posledně jmenované grafické značky měly sloužit k označování piva. Zbylé značky americká společnost hodlala používat pro označování papírenských výrobků, čisticích potřeb, oděvů, jemného pečiva a cukrovinek.

Český pivovar Budějovický Budvar měl ke všem žádostem americké společnosti námitky. OHIM tyto námitky neuznal až na jednu výjimku. Ta se týkala žádosti Anheuser-Busch o registraci obrazových značek pro piva, v nichž se objevoval mimo jiné název "Budweiser" a "Bud". Budějovický Budvar se proto v roce 2004 rozhodl zahájit s evropským úřadem spor u lucemburského soudu.

Soud první instance řeší všechna podání od lidí i firem proti rozhodnutím institucí EU, proti jeho rozhodnutí se lze odvolat k Evropskému soudnímu dvoru.

Budějovický Budvar je třetím největším pivovarem v České republice a patří mezi přední tuzemské exportéry piva. Loni zvýšil vývoz o sedm procent na rekordních 556.000 hektolitrů piva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK