Většina ministerstev bude muset zřejmě příští rok šetřit

12.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Většina ministerstev bude muset zřejmě v následujících letech šetřit. Ministerstvo financí (MF) totiž snížilo v přípravném materiálu ke státnímu rozpočtu jejich výdaje, a to nejen příští rok, ale i v letech 2009 a 2010. S méně penězi by měla hospodařit například ministerstva zemědělství, kultury, zdravotnictví nebo průmyslu a obchodu. Naopak polepšit by si mělo například ministerstvo vnitra, ministerstvo práce a sociálních věcí nebo samotné ministerstvo financí. Vyplývá to z materiálu MF, který má ČTK k dispozici.

Předběžný materiál k přípravě státního rozpočtu, o němž dnes informovaly Hospodářské noviny, počítá příští rok se schodkem 78,4 miliardy korun při celkových výdajích 1012,7 miliardy korun a příjmech 934,3 miliardy korun. Celkové výdajové rámce v pondělí schválila vláda. Podmínkou pro splnění uvedeného deficitu je ovšem schválení reformy veřejných výdajů. Ta prošla minulý týden v Poslanecké sněmovně prvním čtením.

Ministerstva by měla v následujících týdnech obdržet výdajové limity, ke kterým by se měla do konce července vyjádřit. "Limity jsou nepřekročitelné. Uskrovnit se musí všichni. Jediným výdajem, který poroste, je věda a výzkum," uvedl v pondělí ministr financí Miroslav Kalousek. Ministerstva tak budou muset šetřit i na běžných výdajích. Kalousek zároveň nevyloučil, že se limity mohou ještě na základě dalších jednání mírně změnit. Finální verzi návrhu rozpočtu by vláda měla Poslanecké sněmovně předložit do konce září.

Dohromady kolem tří miliard chystá současná vláda přidat v příštím roce na policii, armádu, školství nebo sociální dávky. Ministerstvu vnitra by se totiž měly zvýšit výdaje o 1,3 miliardy korun na více než 55 miliard. Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane 1,17 miliardy, a zvýší tak svůj rozpočet na 427,4 miliardy korun. Vojáci by pak měli získat o 300 milionů korun více a ministerstvo obrany by mělo hospodařit s více než 54 miliardami korun. Ministerstvo školství získá 330 milionů korun navíc.

Do roku 2010 by pak měly výdaje výrazně stoupnout ministerstvu práce a sociálních věcí, a to až na 465,6 miliardy korun v roce 2010. Výdaje porostou v následujících třech letech například i ministerstvu obrany, spravedlnosti, školství nebo vnitra.

Nejvíce se bude muset podle návrhu uskrovnit ministerstvo zemědělství, které by mělo příští rok ve srovnání s letošním přijít o 2,56 miliardy korun, a snížit tak výdaje na 13,4 miliardy korun. V roce 2010 by se jeho rozpočet měl snížit až na 12,7 miliardy korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj bude zřejmě muset snížit své výdaje o 1,5 miliardy korun na 4,4 miliardy korun, ministerstvo kultury o 1,2 miliardy na 6,7 miliardy korun. Kvůli rozpočtu ministerstva kultury požadují lidovci koaliční schůzku. Podle šéfky poslaneckého klubu Michaely Šojdrové je rozpočtová kapitola ministerstva kultury, které vede lidovec Václav Jehlička, likvidační.

O necelou miliardu na 8,3 miliardy korun klesnou zřejmě příští rok výdaje ministerstva zdravotnictví a o 670 milionů na 11,7 miliardy korun výdaje ministerstva průmyslu a obchodu. Pohoršit si má v následujících letech také Kancelář prezidenta republiky, ministerstvo zahraničních věcí nebo ministerstvo životního prostředí.

Významně stoupnou v následujících letech i výdaje státu na úhradu dluhu, a to z letošních 38 miliard korun až na 52,6 miliardy korun v roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK