V Česku začaly letní výprodeje

12.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - V Česku začaly první letní výprodeje. Například sportovní prodejny Gigasport nyní zlevnily část jarního a letního zboží až o několik desítek procent. V následujících dnech a týdnech se postupně přidají další obchodníci a výprodeje budou pokračovat do konce letních prázdnin. Prodejci, kteří si díky velkým sezonním výprodejům uvolní sklady a plochy pro nové zboží, si rostoucí zájem Čechů o tyto slevové akce pochvalují.

"Slevy jsme v těchto dnech odstartovali ve všech našich prodejnách, přičemž se pohybují od 30 procent až po 99 procent u zboží ze starších sezon," řekl mluvčí sítě sportovních prodejen Gigasport David Šedivý. Levněji nyní lidé v těchto obchodech nakoupí jarní a letní obuv, oblečení, jízdní kola i letní turistické potřeby. "Slevy jdou napříč celým naším jarním a letním sortimentem," uvedl Šedivý, podle kterého bude Gigasport v letních slevách pokračovat do konce srpna.

Ve druhé polovině června zahájí letní výprodeje síť obchodů s oděvy a textilem Marks & Spencer. "Zlevníme kompletní sortiment z kolekce jaro a léto. Slevy se v první fázi budou pohybovat až do 50 procent," řekla mluvčí společnosti Marks & Spencer Renata Fišerová. Ve znamení sezonních slev letního zboží budou i prázdninové měsíce, kdy by měly ceny vybraného zboží klesnout ještě výrazněji. Podle Fišerové bude záležet na tom, jak velké zásoby jarního a letního sortimentu obchodníkům zůstanou.

Na závěr června chystají sezonní výprodej také hypermarkety a obchodní domy Tesco, které během prázdnin postupně zlevní jarní a letní oblečení, turistické a grilovací potřeby či letní hračky. "Letní výprodeje budou letos zahájeny o něco dříve než loni, protože sezona začala díky teplému počasí už v březnu," řekla mluvčí Tesco Stores ČR Jana Matoušková. Podobně se vyjádřil i Šedivý. "Ve srovnání s předešlými roky jsme letos letní výprodej zahájili se zhruba dvoutýdenním předstihem," podotkl.

Hypermarkety Hypernova odstartují letní slevy na začátku července. Ceny sezonního zboží klesnou v rozmezí od 30 procent do 70 procent. Slevy se budou týkat letního textilu, sportovních potřeb, elektra a domácích a zahradnických potřeb.

"Zboží budeme nabízet v určitých cenových hladinách, kdy bude část zboží prodávána například za 139 korun či 169 korun. Přestože letošní letní sezona začala dříve, časování letních výprodejů je obdobné jako v loňském roce," řekl Libor Kytýr ze společnosti Ahold, do které hypermarkety Hypernova společně se supermarkety Albert patří.

V uplynulých letech tuzemští obchodníci letní slevy zahajovali stále dříve, a kopírovali tak situaci v západní Evropě, kde mají tyto akce dlouholetou tradici. Časný začátek výprodejů prosazují v Evropě velké obchodní domy, které argumentují tím, že počátkem července se už velká města vylidní a není komu prodávat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK