EU se dohodla na reformě v dotacích pěstování ovoce a zeleniny

12.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 12. června (zpravodaj ČTK) - Pěstování ovoce a zeleniny v Evropské unii čeká reforma; největší změnou má být sjednocení systému dotací. Na reformě se v Lucemburku shodli ministři zemědělství EU, informoval ČTK diplomatický zdroj. Cílem reformy je zvýšení konkurenceschopnosti sektoru a jeho posunutí k tržním principům.

Zatímco dosud někteří zemědělci dostávali z EU peníze v závislosti na tom, kolik toho vyprodukují, nyní by se dotace měly odvíjet od rozlohy jejich zemědělské půdy. Určitou roli však budou hrát i další kritéria. Čeští farmáři se však zřejmě nemusí bát, že by přišli o peníze.

Obavy panovaly pouze u pěstitelů rajčat, kteří dosud získávali dotace na plodinu a hrozilo, že by se změnou systému mohli přijít o část peněz. Diplomatický zdroj však ČTK řekl, že kompromisní návrh vyhovuje českým požadavkům a zemědělci o žádné peníze nepřijdou.

Evropská komise si od reformy slibuje i úspory v některých evropských fondech. Zhruba o polovinu by se měly snížit dotace na výpěstky, které podléhají rychlé zkáze a musejí se brzy stáhnout z prodejních pultů. EU takovou zeleninu a ovoce dosud mohutně dotovala.

Rovněž lze předpokládat, že vyšší výdaje si vyžádají dotace farmářům, kteří se budou snažit modernizovat svoji výrobu tak, jak to Brusel požaduje. Naopak by měly klesnout dotace na vývoz a jejich efekt by se měl postupem času snižovat.

Přestože má celý sektor velký podíl na zemědělské produkci, Evropané ve spotřebě ovoce a zeleniny zaostávají za zbytkem světa. Podle statistik Světové zdravotnické organizace je denní doporučená dávka ovoce a zeleniny zhruba 400 gramů na osobu. Finové a Řekové ji sice bez problémů splňují, ale zbytek EU zaostává. Zejména Britové a Rakušané, kteří spotřebují asi 200 gramů na osobu denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK