České akcie neudržely ranní rekord

12.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - České akcie v úterý na pražské burze po ranním překonání historického maxima v průběhu dne spíše mírně ztrácely. Trh táhly nahoru akcie ČEZ, CME a Erste Bank. Naopak největší pokles postihl akcie Orka a Komerční banky. Hlavní index PX přidal 0,11 procenta na 1844,6 bodu. Výsledky uvedla burza.

Index PX dnes po otevření dosáhl hodnoty 1855,2 bodů, což bylo jeho absolutní maximum za celou jeho existenci. Tato maxima ale neudržel, popsal obchodování Tomáš Machalický ze společnosti Cyrrus. "Pražská burza nadále poměrně přešlapuje na místě. Spousta investorů se domnívá, že teď už ta korekce přijít musí, ale americké trhy, se zdá, nás zatím dolů nepošlou," doplnil Michal Semotan z J&T Banky.

ČEZ dnes přidal 1,1 procenta na 1072 Kč, impulzem bylo podle Semotana zařazení do Top 3 akcií střední Evropy od společnosti UBS. V rámci akcií systému SPAD pražské burzy dnes posílily nejvíce akcie CME, které růstem o téměř dvě procenta překonaly úroveň 1900 Kč. Z "focus listu" UBS byla dnes naopak vyřazena Komerční banka, která oslabila o 1,3 procenta na závěrečných 3907 Kč, upozornil Machalický.

Erste Bank neudržela dopolední maxima, kdy se obchodovala i za 1739 Kč za akcii, a závěr seance jí zastihl na ceně 1708 Kč. Telefónica O2 pod tlakem negativních zpráv oslabovala, ovšem na ceně 590 Kč za akcii Machalický pozoroval jejich silnou podporu. Také Zentiva ztratila procento na 1425 Kč. "Úroveň okolo 1420 Kč se zatím zdála dostatečně odolná proti dalším propadům, ale již je testována poměrně dlouho a nemohu vyloučit, že hranici 1400 korun směrem dolů prolomíme," míní Semotan.

Celkem se dnes zobchodovaly ve SPAD akcie za 3,6 miliardy Kč. Největší objem obchodu byl s akciemi ČEZ, které se zobchodovaly za téměř 1,4 miliardy korun. "Tento týden by se index pražské burzy mohl posunout na další historická maxima, zejména akcie ČEZ by mohly překonat svá maxima," odhadl Machalický.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,715 miliardy Kč

- dluhopisy 1,429 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK