Obavy z růstu sazeb táhnou americké akcie dolů

12.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. června (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování oslabovaly a nejvíce je ovlivňovaly obavy z růstu úrokových sazeb. Výnos hlavního dluhopisu americké vlády se dostal vysoko nad pět procent a na trhu sílí obavy, že případné další zpřísnění měnové politiky sníží zisky firem a omezí fúze.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.370 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,4 procenta. Širší index S&P 500 si odepsal rovněž 0,4 procenta a klesl na 1503 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite byl slabší o 0,5 procenta a pohyboval se kolem 2560 bodů.

Zhruba o dvě procenta oslabily akcie Texas Instruments, kterým ublížil výhled hospodaření firmy. Negativní nálada se pak přenesla na širší trh, takže se ztrátami se potýkaly i další technologické podniky.

Kvůli vysokým výnosům dluhopisů investoři obecně prodávali akcie firem, které reagují na změny úrokových sazeb. To je například maloobchodní prodejci nebo developeři, ale i banky. Obavy z vyšších úroků ale ublížily i průmyslovým podnikům, takže oslaboval i Boeing. Na pokles cen energetických společností měla zase vliv levnější ropa.

"Pocity úzkosti přetrvávají hlavně kvůli obavám z úrokových sazeb," řekl analytik společnosti Optionetics Frederic Ruffy. Výnos dluhopisu americké vlády splatný za deset let se vyhoupl na 5,21 procenta, zatímco ještě před týdnem byl pod pěti procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK