Cena ropy před statistikou o zásobách výrazně klesla

12.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. června (ČTK) - Cena ropy na světových trzích výrazně klesla a největší vliv na ni měly spekulace, že středeční statistika ukáže další růst zásob benzinu v amerických skladech. Tento faktor smazal dopady zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která zvýšila odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok.

Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zlevnil o více než jeden dolar a kolem 19:00 SELČ se prodával za zhruba 65,15 USD. Podobně cena severomořské ropy Brent, která má větší vypovídací schopnost o situaci na trhu, klesla na 68,60 USD.

Cenový pokles činí v obou případech více než jedno procento. Cena WTI se přechodně snížila až na 64,96 USD, zatímco Brent v jednu chvíli oslabil až na 68,47 USD. Cena ropy se výrazně snížila na konci minulého týdne a během pondělí část ztrát smazala.

"Po růstu z pondělí trh nedokázal najít důvod k tomu, aby na něj navázal. Trh je teď v zemi nikoho, zůstává v jasně definovaném pásmu a nemá se čeho chytit," poznamenal analytik společnosti BNP Paribas Commodity Futures Tom Bentz.

O více než jedno procento klesla i cena topného oleje, která se tak dostala těsně nad 1,90 USD za galon (asi 3,8 litru). "Trh si mnohem více všímá pravděpodobnosti dalšího růstu zásob ropných produktů a benzinu ve středeční zprávě ministerstva energetiky, než obsahu zprávy agentury IEA," řekl analytik Citigroup Futures Research Timothy Evans.

Analytici v anketě agentury Reuters předpokládají, že zásoby benzinu se minulý týden zvýšily o 1,7 milionu barelů. Pokud se růst zásob potvrdí, bude to už šestý týdenní růst v řadě. Úvahám o růstu zásob svědčí vývoj v rafineriích, které překonaly útlum výroby a zvyšují využití kapacit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK