Greenspan: Růst čínské ekonomiky se neudrží

12.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. června (ČTK) - Bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan je přesvědčen, že růst čínské ekonomiky je příliš rychlý a nemá šanci se udržet. Zhruba totéž podle něj platí o zemích třetího světa, které už několik let pomáhají zvyšovat růst globální ekonomiky. Greenspan to řekl na přednášce v New Yorku.

Greenspan před pár týdny řekl, že čínské akcie neudrží závratný růst a čeká je dramatický pád. Po jeho slovech se dostavil na trh pokles, netrval ale příliš dlouho a čínské akcie v růstu pokračují, i když v mírnějším než předtím.

"Takový růst nemůže v Číně ani v zemích třetího světa pokračovat. Donekonečna to nejde. Ceny některých akcií už tam vycházejí z nirvány, ne z reality," řekl Greenspan.

Bývalý šéf nevlivnější centrální banky světa nicméně odmítl obavy, že se Čína začne ve velkém zbavovat dluhopisů americké vlády. To podle něj není pravděpodobné, takže to ani nepovažuje za problém. Podobné obavy se někdy v ekonomických kruzích objevují, část analytiků je ale systematicky zavrhuje, protože Čína by takovým krokem ublížila i sama sobě.

Čína má největší devizové rezervy na světě a předstihla už i Japonsko. Peníze ale nemá kam investovat, takže nákup amerických dluhopisů je logický z hlediska velikosti čínských rezerv a velikosti americké ekonomiky. Pokud by se rozhodla se jich ve velkém zbavit, neměla by je komu prodat. I tak by ale způsobila na trhu otřesy, protože by vystřelily úrokové sazby.

Zatímco minulý Greenspanův komentář k Číně měl na akciové trhy nepříznivé dopady, dnes trh reagoval spíše pozitivně. Hlavní indexy v USA smazaly ztráty a ocitly se v kladných hodnotách, i když později začaly opět klesat. Nebylo to však kvůli Greenspanovi, ale kvůli trvajícím obavám z růstu sazeb a dalšího zdražení peněz. Greenspan naopak pokles trhu zbrzdil.

Výnosy dluhopisů se od minulého týdne výrazně zvýšily a výnos dluhopisu americké vlády se splatností deset let se po delší době dostal nad pět procent. Nyní se pohybuje kolem 5,20 procenta, což je podle části analytiků nebezpečně vysoko.

Znepokojující na Greenspanově komentáři byla dnes poznámka, že silný růst globální likvidity, kterou sledoval až ke konci studené války, nevydrží. "Užívejte si toho, dokud to jde," řekl Greenspan, který po odchodu z vedení centrální banky pracuje jako konzultant v soukromé sféře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK