MfD: Sledovanost televize letos prudce klesá

13.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Sledovanost všech celoplošných televizí letos prudce klesá. Za první čtyři měsíce jim ve srovnání se stejným obdobím minulého roku ubylo 16 procent diváků. A podle odborníků bude zřejmě pokles zájmu o televizní vysílání pokračovat. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

Nejvíce ztrácejí zájem o televizi mladí lidé do 30 let a lidé s vyšším vzděláním. Klesá také doba, kterou průměrný Čech tráví u televizoru. Z dřívějších zhruba 3,5 hodiny se zkrátila na přibližně tři hodiny.

Největšími nepřáteli televize se stává internet a DVD. Podle statistik je v domácnostech s připojením na internet sledovanost televize nižší. A cenově dostupné přehrávače DVD se masivně rozšířily. Lidé si tak mohou opatřit nové filmy mnohem dříve, než se dostanou do televizního vysílání.

Podle odborníků si ale televize do značné míry mohou za pokles sledovanosti samy, a to jednotvárnou programovou nabídkou. Mediální expert Milan Šmíd z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy očekává, že alespoň na čas se sledovanost televize může zvýšit v důsledku rozšíření nabídky kabelových a satelitních kanálů a vzniku nových digitálních televizí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK