MfD: Za zrušení registračních pokladen firmy chtějí odškodnění

13.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Plánované zrušení registračních pokladen, které prosadila vláda ČSSD, zřejmě přinese problémy. Jejich výrobci a dovozci se totiž chystají žádat od státu náhradu škody za to, že do nich investovali peníze nadarmo. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

"Pokud bude zákon zrušen, budeme postupovat právní cestou. Nejprve budeme žádat o náhradu škody," řekl šéf dovozce registračních pokladen, firmy Star Solution, Marek Sladký.

Firmy odhadují, že na registrační pokladny vynaložily stovky milionů korun. "Jsou to hlavně investice do vývoje. Pokladny jsou vyrobené na míru českým zákonům," uvedl obchodní šéf dovozní firmy AT Computers Petr Vaněk. Kromě toho si dovozci museli nechat pokladnu u ministerstva financí schválit, což stálo 20 tisíc za jeden typ pokladny. Dalších deset tisíc musela zaplatit servisní střediska, která uvádějí pokladny do provozu.

Podle údajů ministerstva financí bylo zatím oživeno necelých 11 tisíc pokladen. Celý trh výrobci odhadovali na stovky tisíc kusů.

Podle zákona, prosazeného vládou Jiřího Paroubka, si měli obchody a restaurace registrační pokladny pořídit do konce loňského roku. Současná vláda ale termín posunula na konec roku 2008 a součástí vládního balíku reformních zákonů je jejich definitivní zrušení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK