Americké akcie v úterý oslabily

13.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. června (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily kvůli obavám z negativního dopadu vysokých nákladů na úvěry na podnikové zisky. Na poklesu se velkou měrou podílely finanční a energetické tituly, které jsou nejvíce citlivé na vývoj úrokových sazeb.

Dow Jonesův index se snížil o 0,97 procenta na 13.295,01 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,07 procenta na 1493 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,87 procenta na 2549,77 bodu.

"Úrokové sazby evidentně tlačí trh dolů," řekl analytik Richard Parower ze společnosti J&W Seligman. "Na trhu se prodává, protože snížení úrokových sazeb americkou centrální bankou je méně pravděpodobné a lidé začínají mluvit o jejich zvyšování," dodal.

Největší světový výrobce čipů pro mobilní telefony Texas Instruments oslabil o dvě procenta poté, co mírně zhoršil odhad čtvrtletních tržeb. Dolů zamířily i další technologické tituly, včetně internetového vyhledávače Google.

Na devizovém trhu dolar vůči euru popáté za sebou posílil a vyšplhal se až na 11týdenní maximum. Dolar nyní těží z rostoucích výnosů u amerických vládních dluhopisů, které přitahují investory.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3311 USD. Během dne se propadlo až na 1,3309 USD, tedy na nejnižší úroveň od 30. března. Vůči japonskému jenu zůstal dolar bez větších změn na 121,70 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK