Japonské akcie mírně oslabily

13.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. června (ČTK) - Japonské akcie mírně oslabily, a z části tak reagovaly na úterní pokles cen akcií v USA. Hlavním důvodem jsou obavy z dalšího růstu úrokových sazeb, což se projevuje silným poklesem cen dluhopisů. Na devizovém trhu se ze stejných důvodů zvyšuje kurz dolaru, na který by měl případný růst sazeb pozitivní vliv.

Index Nikkei 225 si odepsal 28,14 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,16 procenta na 17.732,77 bodu. Širší index Topix klesl o 0,33 procenta na 1745,92 bodu.

Obavy z růstu úrokových sazeb se začaly projevovat už minulý týden, kdy výnos dluhopisu americké vlády se splatností deset let vystoupil nad pětiprocentní hranici. V plné síle se obavy projevily v úterý, kdy výnos vzrostl nad 5,2 procenta, a během dneška v Asii na 5,31 procenta. Základní sazba v USA je nyní na 5,25 procenta.

Kvůli obavám z růstu sazeb dnes v Japonsku oslabovaly například akcie společnosti Mitsui Fudosan a dalších realitních podniků. Ty bývají na změny sazeb velmi citlivé, podobně jako například banky. Pokles cen kovů měl však nepříznivé dopady i na některé těžební firmy.

Vzpruhou pro trh byly akcie některých vývozců, kteří těží z poklesu kurzu jenu vůči dolaru. Nižší kurz jenu činí japonské zboží v zahraničí levnější, takže je tam zpravidla i lépe prodejné. Výhody se projeví po přepočtu tržeb zpět na domácí měnu.

Na devizovém trhu se dolar vůči jenu vyšplhal nejvýše za čtyři a půl roku a k euru je nejdražší od března. Sláblo ale euro k jenu, které doplatilo na obavy, že celosvětový růst výnosů z dluhopisů spolu s poklesem cen akcií by mohl vést ke změně postoje k takzvaným "carry trades". To jsou spekulativní transakce, které využívají nízkých sazeb u japonské měny.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3311 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,3362 USD, kde byl v úterý. Vůči japonskému jenu vzrostl na 122,14 ze 121,66 JPY, zatímco euro k jenu zůstalo prakticky beze změn na 162,61 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK