Škoda Electric dodá do Temešváru 50 trolejbusů za půl miliardy Kč

13.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 13. června (ČTK) - Plzeňská Škoda Electric dodá do rumunského Temešváru 50 trolejbusů za více než půl miliardy Kč. Městskému dopravnímu podniku RATT odešle první nízkopodlažní vozy 24 Tr už letos. V tomto roce jde o druhý významný exportní úspěch podniku, jednoho ze tří největších evropských výrobců trolejbusů. V únoru zvítězil v Rize, kam dodá 150 vozů. Řekl to ředitel Jaromír Šilhánek.

Evropského tendru se zúčastnily také rumunský výrobce trolejbusů Astrabus a polský Solaris. "Výběrové řízení bylo důležité pro všechny zúčastněné firmy, protože šlo o první soutěž na asynchronní trolejbusy v Rumunsku," řekl ředitel. Dvanáctimetrové nízkopodlažní trolejbusy budou vybaveny přídavným dieselagregátem, klimatizací a kamerovým systémem.

Kontrakt v Temešváru, jednom z největších rumunských měst, je pro Škodovku prvním v oboru dopravního strojírenství na rumunském trhu. Kromě tramvají a trolejbusů je pro Škodovku perspektivní v oboru energetiky. Škoda Power už dodala do teplárny v Bukurešti turbosoustrojí 60 MW.

Výroba trolejbusů má tvořit přes 40 procent letošních tržeb Škody Electric. Podnik s 560 lidmi chce letos prodat zboží za 2,2 miliardy korun. Loni, kdy jeho prodej přesáhl 1,5 miliardy Kč, tvořily trolejbusy třetinu, stejně jako trakční motory a pohony elektrických vozidel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK