V roce 2008 budou mít v EU nadměrný deficit jen ČR a Maďarsko

13.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. června (zpravodaj ČTK) - Česká republika a Maďarsko budou na konci roku 2008 jedinými zeměmi v Evropské unii, které budou mít rozpočtový deficit vyšší než tři procenta HDP, tedy úroveň potřebnou pro přijetí eura. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Evropské komise, podle níž také Česká republika nadále patří mezi šest členských zemí s nejrizikovějším výhledem veřejných financí.

Ve zprávě o stavu veřejných financí v celé unii komise konstatuje, že se rozpočtová situace podstatně zlepšila a průměrný deficit klesl na loňských 1,7 procenta z 2,4 procenta v roce 2005. V proceduře kvůli nadměrnému deficitu zůstává sedm zemí - Itálie, Portugalsko, Británie, ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Nicméně podle posledních konvergenčních programů, tedy plánů na cestě k euru, budou mít na konci příštího roku deficit nad třemi procenty HDP jen Maďarsko a ČR. Zatímco Maďarsko na tom bude nejhůř s téměř pěti procenty, u České republiky se předpokládá deficit 3,6 procenta. I to bude ale pokles proti letošním očekávaným 3,9 procenta.

Rozsáhlá zpráva komise také podobně jako loni na podzim zařazuje ČR spolu s Řeckem, Kyprem, Maďarskem, Portugalskem a Slovinskem mezi šest zemí s vysokým rizikem vývoje veřejných financí. Slovensko je mezi deseti státy s průměrným rizikem. Země s vysokým rizikem ohrožuje stárnutí obyvatel a s ním spojené výdaje, které v dlouhodobém výhledu významně porostou, tvrdí zpráva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK