Trezziová: Nový daňový zákon zřejmě povede ke změně dalších norem

13.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Nový zákon o dani z příjmu, který připravuje ministerstvo financí, si vyžádá zřejmě i úpravu dalších zákonů. Změna by se měla dotknout například zákona o dani darovací, z převodu nemovitosti a dědické dani, a to kvůli rozdílnému přístupu k jednotlivým skupinám plátců daně. Vyplývá to z rozhovoru ČTK s náměstkyní ministra financí Danou Trezziovou. Na druhou stranu by se příliš neměly změnit spotřební daně nebo daň z přidané hodnoty.

"Musí se nově vydefinovat, co podléhá dani z příjmu a co dani darovací," uvedla k možným změnám Trezziová. Podle současných zákonů musí podnikatel zdanit dar určený k podnikání daní z příjmu, pokud by jej dostal jako fyzická osoba tak daní darovací. Naopak podniky dary zdaňují daní darovací a ne daní z příjmů. "To je nesoulad, který by se měl sjednotit," uvedla pro ilustraci náměstkyně. Daně harmonizované s EU, tedy DPH a spotřební daně by se moc změnit neměly, dodala.

Podle náměstkyně je velkou škodou, že před přípravou nového zákona nebyl přijat nový občanský a obchodní zákoník. "Kdyby zde byl, tak práce na dani z příjmu by byly jednodušší. Hlavně bychom se vyhnuli problémům do budoucna, kdy by mohl například nový obchodní zákoník přinést nové definice, na základě kterých by se měl zákon o dani z příjmu novelizovat," upozornila náměstkyně.

MF již zahájilo přípravné práce na novém zákonu o dani z příjmu a do konce letošního roku by měla vláda od ministerstva dostat jeho věcný záměr. "V současnosti probíhají diskuze nad hlavními cíli a parametry zákona," uvedla Trezziová.

Paragrafované znění zákona by mělo být podle ní hotové v polovině roku 2008. Na podzim 2008 by zákon měl jít do Poslanecké sněmovny. "Když vše půjde bez problémů, tak na jaře 2009 by měl být zákon schválen," uvedla Trezziová.

Nový zákon o dani z příjmu by měl komplexně řešit celý systém odpočitatelných položek a daňových zvýhodnění, kterých je dnes v zákoně několik stovek. "Jsou určitě výjimky, které do zákona patří, které dělají zákon jednodušší. Musí to ovšem být politici, kteří řeknou, co vše v zákoně chtějí, jaké výjimky a úlevy," upozornila. Zatím ovšem není podle ní rozhodnuto, co vše se změní oproti současnému zákonu, jaké úlevy se zruší či zachovají nebo jaká bude třeba sazba daně z příjmů.

Zákon by podle Trezziové neměl zhoršit stav veřejných financí a zároveň by měl podporovat ekonomický růst. Měl by být relativně jednoduchý, srozumitelný a snadněji použitelný než současný zákon.

V současnosti Poslanecká sněmovna projednává reformní balík, který novelizuje současné daňové zákony. Hlavní změnou je zavedení jednotné sazby daně z příjmu ve výši 15 procent, počítala by se z takzvané superhrubé mzdy před odečtením odvodů. Daně firmám by do roku 2010 měly klesnout z 24 na 19 procent. Zároveň vláda navrhuje zrušit některé odečitatelné položky nebo slevy na dani. Jde například o zrušení daňového osvobození hypotečních zástavních listů nebo zrušení daňově uznatelného nákladu na stravenky na straně zaměstnavatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK