MZe: ČR je pro omezení regulace a administrativy v zemědělství EU

13.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Větší liberalizace, snižovaní administrativní náročnosti a také přesun peněz z podpor produkce na dotace venkovu by měly podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče patřit k prioritám českého předsednictví EU v oblasti zemědělství. Česko bude stát v čele EU v první polovině roku 2009 po Francii a před Švédskem. V letech 2008 a 2009 by se přitom měla vést diskuse o revizi rozpočtu EU, z nějž zemědělská politika polyká přes 40 procent, uvedl Gandalovič na dnešním Žofínském fóru.

Česko podle něho chce být v čele EU aktivní, ale předsednická země nemá silnější mandát a je hlavně moderátorem diskuse, který se snaží sjednotit postoje. Nemůže tedy zastávat krajní stanoviska, podotkl ministr.

Společná zemědělská politika podle něj přispívá ke zlepšení ekonomické situace a stavu zemědělství s výjimkou čím dál problematičtějších systémů regulace u vybraných komodit. "Největší problém máme s cukrem," uvedl ministr s tím, že produkce cukru se v rámci nynější reformy omezuje v zemích jako ČR, kde jsou pro ni podmínky, a naopak pokračuje tam, kde podmínky nejsou. Cíl byl přitom opačný. Česko je proto podle Gandaloviče v otázce tzv. společných organizací trhu pro veškerou možnou liberalizaci.

Prezident Agrární komory Jan Veleba dnes na fóru zopakoval, že produkce českého zemědělství klesá pod tlakem dovozů a rolníci se stávají stále více závislí na dotacích. Ty se přitom budou do budoucna spíš snižovat.

Komora chce proto usilovat o změnu trendu a zvyšování intenzity a objemu zemědělské produkce tak, aby zemědělci měli více příjmů z vlastní výroby. Odbytiště vidí AK na východních trzích, ve výrobě biopaliv a energie i v dalším nepotravinářském využití.

Limity výkonnosti českého zemědělství se podle propočtů pohybují kolem 140 miliard korun produkce ve stálých cenách. Nyní je to zhruba 60 až 70 miliard korun, uvedl šéf komory s tím, že potenciál je tak využíván zhruba z poloviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK