Americké akcie rostly ve středu nejrychleji za rok

14.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. června (ČTK) - Americké akcie ve středu výrazně vzrostly a hlavní burzovní index zažil svůj nejlepší den od loňského července. Pomohl jim k tomu ústup výnosů vládních dluhopisů z pětiletých maxim a další známky oživení americké ekonomiky. Dolar na devizovém trhu vystoupil k jenu díky růstu maloobchodních tržeb v USA na nové maximum za čtyři a půl roku.

Dow Jonesův index uzavřel vzestupem o 1,41 procenta na 13.482,35 bodu. Širší index S&P 500 získal 1,52 procenta na 1515,67 bodu. Souhrnný ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index vystoupil o 1,28 procenta na konečných 2582,31 bodu. S&P 500 a Nasdaq rostly nejvýrazněji za tři měsíce.

Investoři kupovali akcie firem citlivých na úrokové sazby, protože ty v úterý pod tlakem zvýšených výnosů dluhopisů výrazně klesaly. Ve středu naopak výnos desetileté vládní obligace sestoupil na 5,21 procenta z maxima 5,33 procenta. Vyšší výnosy obligací znamenají zvýšené tržní úrokové sazby, což má nepříznivý dopad na ekonomický růst, aktivitu na poli fúzí a akvizic a firemní zisky.

Vládní údaje ukázaly, že maloobchodní tržby ve Spojených státech se v květnu zvýšily o 1,4 procenta, což byl nejvyšší růst od ledna 2006 a další známka oživení ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Ke konci obchodování na trh zapůsobila optimistická zpráva americké centrální banky. Takzvaná Béžová kniha neukázala za poslední měsíc a půl v ekonomice žádný vzestup mzdových tlaků a konstatovala, že hospodářská aktivita se zvýšila.

Vývoj dluhopisových výnosů podpořil akcie energetických podniků nebo stavebních firem. Příznivé zprávy z ekonomiky zase zvedly akcie průmyslových firem jako 3M nebo Caterpillar, kterým pomohlo i rozhodnutí o zvýšení dividend. K růstu přispěly i akcie ropných společností reagujících na zvýšené ceny ropy.

Dolar se vůči jenu vyšplhal nejvýše za čtyři a půl roku a k euru dočasně vystoupil na 11týdenní maximum. Americkou měnu podpořila zpráva o růstu maloobchodních tržeb, která navázala na předchozí příznivé zprávy a odhady růstu v USA. Na paritě s eurem ji však zabrzdil sestup výnosů vládních dluhopisů.

Dolar k jenu na konci newyorského obchodování posílil na maximum 122,74 JPY a byl jeden jen nad úterním závěrem. K euru americká měna nejprve stoupla na 1,3264 USD, nakonec však zůstal beze změny kolem 1,3305 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK