Japonské akcie ve čtvrtek rostly

14.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. června (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek posílily. Trhy podpořila hlavně společnost Fanuc, která představila plán na novou továrnu, a slabší jen, který pomohl nahoru vývozcům v čele se společností Advantest. V závěru obchodování index Nikkei zpevnil o 109,52 bodu, tedy 0,62 procenta, na 17.842,29 bodu.

Posílila i společnost Fujitsu, které pomohlo, že francouzský úřad pro dohled nad akciovým trhem odsouhlasil nabídku Fujitsu na francouzského poskytovala počítačových služeb GFI Informatique. Akcie Fujitsu zpevnily o 3,9 procenta.

Japonská měna dnes oslabovala a vůči dolaru se propadla na nejnižší hodnotu za čtyři a půl roku. Dolaru pomohly středeční údaje o růstu maloobchodního obratu, které posílily naději, že americká centrální banka v letošním roce nesníží úrokové sazby. Obchodníci se nyní soustředí na výsledek dvoudenního zasedání měnového výboru japonské centrální banky, které začalo dnes. Všeobecně se čeká, že úroky zůstanou na nynějších 0,5 procenta, investoři však budou úzce sledoval páteční tiskovou konferenci guvernéra centrální banky, na které by mohl naznačit další vývoj úroků.

Dolar k jenu se během elektronického obchodování vyšplhal až na 122,83 JPY, což byla nejvyšší hodnota od prosince 2002. Později se však stáhl zpět a skončil na 122,75 JPY, což byla téměř stejné hodnota, na které skončil ve středu večer v New Yorku. Kurz eura k dolaru zůstal na předchozích 1,3312 USD. Vůči jenu euro mírně stouplo na 163,42 JPY ze středečních 163,33 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK