Dovozní ceny v dubnu klesly, vývozní se zvýšily

14.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Ceny dováženého zboží v dubnu meziročně znovu klesly, ceny vývozu naopak vzrostly. Dovozní ceny se meziročně snížily o 1,6 procenta, vývozní se zvýšily o 1,9 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Proti předchozímu měsíci ale vývozní ceny klesly o 0,3 procenta, zatímco dovozní ceny stouply o 0,4 procenta.

Meziroční pokles dovozních cen byl nejvíce ovlivněn snížením cen strojů a dopravních prostředků. Nejvýrazněji se však snížily ceny minerálních paliv, především plynu, ropy a ropných výrobků.

Na růstu cen vývozu se naopak nejvíce podílelo zvýšení cen polotovarů. Nejvíce rostly ceny surových materiálů, především olejnatých semen a rud kovů. Rostly ceny téměř všech sledovaných skupin zboží, snížily se pouze ceny strojů a dopravních prostředků a průmyslového spotřebního zboží.

Meziroční směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu vůči růstu cen dovozu, činily v dubnu 103,6 procenta. Klesaly sice druhý měsíc v řadě, v kladných hodnotách se ale pohybují už od září 2006. Ve srovnání s březnem směnné relace dosáhly hodnoty 99,3 procenta. Byly tak nejnižší od června 2005 a jejich hodnota byla negativní u všech významnějších skupin.

Světové ceny průmyslových surovin a potravin v květnu meziročně poprvé po třech měsících růstu klesly. Snížily se o 0,8 procenta po dubnovém růstu o 1,4 procenta. Hlavním důvodem byl pokles cen ropy Brent a zemního plynu a také zpomalující se růst cen kovů. Mírněji rostly i ceny kůže a kaučuku, ceny dřeva se snížily.

Proti dubnu se světové ceny změnily minimálně, vzrostly o 0,7 procenta. Ceny ropy Brent a zemního plynu se v úhrnu zvýšily o 0,5 procenta, ceny kovů vzrostly jen o 2,2 procenta. Zvýšily se ceny všech sledovaných skupin, klesly pouze ceny kůže.

Světové ceny sledují aktuální ceny v originálních měnách na komoditních burzách a podle ČSÚ v předstihu vypovídají o budoucím vývoji českých dovozních a vývozních cen průmyslových surovin a potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK