Renault zvažuje vývoj superlevného vozu

14.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. června (ČTK) - Francouzská automobilka Renault chce navázat na úspěch levného modelu Logan a zvažuje vyvinutí superlevného osobního vozu pro trhy rozvojových zemí. Mluvčí firmy tak dnes potvrdila zprávu listu Le Figaro. Nevyjádřila se však k informacím, podle nichž Renault hodlá vyrábět nový vůz za 3000 dolarů (64.500 korun) v Indii.

Le Figaro napsal že Renault plánuje pověřit vývojem extrémně nízkonákladového modelu tisícovku inženýrů. Nový vůz by měl být hotov do tří let a na rozdíl od Loganu by se neprodával v Evropě.

"Opravdu přemýšlíme o automobilu, jehož cena by byla ještě konkurenceschopnější než cena modelu Logan na rozvojových trzích," uvedla mluvčí Renaultu. Podrobnosti projektu však sdělit odmítla.

Renault vyrábí Logan ve své rumunské divizi Dacia a od uvedení na trh v roce 2004 tento model na méně vyspělých trzích sklízí úspěch. Vůz již firma vyrábí kromě Rumunska i v Rusku, Íránu a Indii. Cena Loganu začíná v Evropě asi na 6500 dolarech. V České republice jej lze pořídit od necelých 200.000 korun.

V Indii Renault nyní staví svou druhou továrnu, která začne produkovat vozy v polovoně roku 2009. Vývojové centrum Renault v této zemi nemá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK