Podniky by mohly začít čerpat peníze z fondů EU na podzim

14.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Podnikatelé by mohli začít čerpat peníze ze strukturálních fondů EU pro roky 2007 až 2013 na podzim. Evropská komise by měla schválit operační programy v září po vyřízení připomínek, které zřejmě nebudou zásadní. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

ČR má v čerpání peněz na další programovací období zpoždění. Plán čerpání ČR předložila v Bruselu spolu s Irskem a Lucemburskem jako poslední. Dokument má podle EK řadu nedostatků. Jednání s komisí je komplikované proto, že ČR má nejvíce operačních programů ze všech zemí EU. Programy se vzájemně překrývají a jsou administrativně náročné.

Podnikatelé, kteří s penězi již počítali na své projekty, mají podle Tlapy možnost podat registrační žádost do programů podpory Rozvoj, Marketing, Inovace, Potenciál, ICT v podnicích a Ekoenergie. Ty se zaměřují na podporu malých a středních podniků, v budoucnu se uvažuje i o možnosti přiznávání dotací také podnikům větším. V letních měsících se připravuje spuštění i úvěrových a záručních programů Start, Progres, Záruka zaměřených na podporu malých a středních podniků.

Žadatelům od data přijetí registrační žádosti vznikají výdaje na projekt a tudíž mohou již zahájit realizaci svých podnikatelských záměrů. Činí tak ale s rizikem, že projekt nemusí vybrat hodnotitelská komise a doporučit ho k financování, připomněl ředitel sekce strukturálních fondů MPO Miroslav Elfmark.

MPO zaznamenalo raketový nástup registračních žádostí do programu Rozvoj a Marketing, u kterých zaznamenalo v dubnu přes 800 registračních žádostí v objemu přes pět miliard korun. Požadavky podnikatelů na financování projektu v programu Rozvoj trojnásobně převyšují plánovaný příděl peněz, upozornil ředitel odboru koordinace strukturálních fondů na MPO Břetislav Grégr. Počet neschválených žádostí podle něj nebývá vysoký. Dotace slouží k urychlení záměrů podnikatelů, ne k jejich samotné realizaci, dodal.

Proti Operačnímu programu Průmysl a podnikání (OPPP), na základě kterého byly dotace rozdělovány v minulém období, nabídne nový Operační program Průmysl a inovace (OPPI) pět zcela nových programů. MPO se snaží v rámci osvědčených programů, které byly již realizovány v rámci OPPP, umožnit přístup k finančním zdrojům alespoň podnikatelům z řad malých a středních podniků, ale všech 15 programů podpory není možné vyhlásit před schválením OPPI, tedy přibližně ke konci roku 2007.

Vláda v únoru schválila Národní strategický referenční rámec i Integrovaný operační program pro období 2007 až 2013. Česko odeslalo oba tyto materiály do Bruselu, aby mohlo v letech 2007 až 2013 čerpat prostřednictvím operačních programů peníze z EU. Evropská komise by měla rámec schválit podle Tlapy na přelomu června a července a poté zaslat do Česka připomínky. Teprve po jejich vyřízení se budou operační programy v ČR oficiálně vyhlašovat.

Pro české podniky a obce je připraveno v příštích šesti letech ze strukturálních fondů a státního rozpočtu až sto miliard korun ročně. Peníze by měly podpořit hlavně budování infrastruktury, podnikání a rozvoj lidských zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK