ČEPS na dividendách vyplatí 1,23 miliardy Kč

14.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Provozovatel přenosové soustavy pro elektřinu, společnost ČEPS, vyplatí z loňského zisku na dividendách 1,23 miliardy korun. Ve středu o tom rozhodla valná hromada společnosti, kterou stoprocentně ovládá stát. Do nerozděleného zisku firma převede 700 milionů korun, které použije na investice. Na dnešním setkání s novináři to uvedl generální ředitel Vladimír Tošovský s tím, že valná hromada rovněž zvolila do dozorčí rady Františka Kostku.

V předchozích letech se dividenda podle ředitele nevyplácela, protože společnost neměla takové zisky. ČEPS dosáhla loni rekordního čistého zisku 2,66 miliardy korun. Celkové výnosy firmy činily 16,1 miliardy korun, což byl rovněž nejlepší výsledek za dobu existence.

Letos firma očekává oproti loňsku pokles zisku. Důvodem je podle generálního ředitele to, že firmě klesají tržby za prodej zahraničních kapacit. Loni získala firma z prodeje zahraničních kapacit na aukcích přes dvě miliardy korun, letos očekává nejvýše 1,5 miliardy korun.

Společnost bude letos investovat do modernizace sítí a výstavby nového vedení dvě miliardy korun. Výstavba sítí je podle ředitele komplikovaná, protože majitelé pozemků neradi tuto stavbu umožňují. Tošovský si myslí, že by stát měl umožnit vyvlastňování soukromých pozemků na výstavbu sítí podobně, jako to chystá pro jednodušší výstavbu dálnic a silnic. Podle Tošovského je nereálná výstavba sítí podzemní cestou, protože to je až 17krát dražší než povrchová výstavba.

Tošovský zároveň odhaduje, že v letech 2012 až 2015 nastane v ČR energetická krize, protože budou chybět zdroje na pokrytí spotřeby. Výstavby nových elektráren přitom trvají deset let.

Podle ředitele také nebude česká přenosová soustava schopna absorbovat plánovanou výstavbu větrných elektráren, budou nutné rozsáhlé investice. Větrné elektrárny by měly v budoucnu vyrábět až 1200 megawattů elektřiny.

Zajímavostí podle je, že nejnižší spotřeba elektřiny byla loni v ČR v srpnu. Obecně ale i o prázdninách spotřeba roste díky vyššímu využívání klimatizací domácnostmi, podniky i hypermarkety.

ČEPS je majitelem soustavy nejvyššího napětí o celkové délce 4446 kilometrů. Stoprocentním majitelem ČEPS je stát. Vlastníkem 51 procent akcií ČEPS je státní společnost Osinek ovládaná ministerstvem financí. To drží v ČEPS 34procentní podíl a zbytek patří ministerstvu práce a sociálních věcí. Základní kapitál ČEPS je 10,535 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK