Pivovary zatím nevidí důvody k brzkému zdražování piva

14.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Většina tuzemských pivovarů s dalším zdražením nejrozšířenějšího alkoholického nápoje v nejbližší době nepočítá. V anketě ČTK tak popřely nedávné spekulace, že je rostoucí náklady na výrobu v krátké době nutí zvednout ceny pro odběratele o desítky haléřů za litr. O 40 až 70 haléřů litr zlatavého moku v posledním čtvrtletí podražil kupříkladu v Protivíně, Svijanech či Jihlavě.

Budějovický Budvar podle mluvčího Petra Samce nechce měnit cenu lahvového ani sudového piva do konce letošního roku. Vedení Budějovického měšťanského pivovaru chce o ceně ještě jednat příští týden, řekl předseda představenstva Miroslav Leština.

Sudové pivo už naopak zdražily pivovary v Protivíně a ve Strakonicích. Cena sudového jedenáctistupňového piva Platan vzrostla od 11. června o 40 haléřů, uvedl ředitel Pivovaru Platan Ladislav Rosmüller. Cena desítky Nektar a jedenáctky vzrostla od května o 50 haléřů. Ležák Dudák se pak prodává o 70 haléřů dráž. "Zdražení lahvového piva pivovar nechystá," řekl ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice Karel Seknička.

Severomoravské pivovary Ostravar a Radegast zdražovat nemíní. "O žádných úpravách cen se neuvažuje," řekl Pavel Sobol z agentury, která mediálně zastupuje nošovický pivovar Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj. Naposledy podle něj pivovar zdražoval loni v listopadu. Ani pivovar Ostravar, který je součástí firmy Pivovary Staropramen a vyrábí v Ostravě, podle mediálního zástupce Martina Procházky žádné zdražování neplánuje.

Ústecká nápojová skupina Drinks Union, která v pivovarech Krásné Březno a Velké Březno na Ústecku, Lounech a Kutné hoře vaří piva Zlatopramen, Březňák, Louny, Dačický, Lorec, Jarošov a Pivrnec, podle mluvčího Josefa Vejlupka v posledních týdnech ceny neměnila a jejich zvyšování zatím ani neočekává.

Stejně se vyjádřila i středomoravská pivovarnická skupina Zubr, Holba, Litovel, která sdružuje pivovary z Přerova, Hanušovic a Litovle. V současné době se o zdražení produkce neuvažuje, řekl ČTK obchodní ředitel skupiny Antonín Chytil. Ceny by se neměly měnit ani u největšího výrobce piva v hradeckém kraji Pivovaru Náchod. "Přes růst cen vstupů, jako sladu, chmele a energií, do konce roku se zvýšením cen určitě nepočítáme," řekl ČTK ředitel pivovaru Josef Hlavatý.

Pardubický pivovar Pernštejn zdražoval sudové a lahvové pivo v únoru. V letošním roce se další navyšování cen nepřipravuje, uvedl vedoucí marketingu Miloš Flégr. "Cenu jsme zvyšovali okolo tří procent. Zakalkulovali jsme do navýšení cen předpoklad vývoje vstupních nákladů, teď není důvod zdražovat," dodal.

Pivovary v Libereckém kraji ceny svého zlatavého moku zvedly už na jaře. Největší Pivovar Svijany zdražil už od dubna lahvové pivo v průměru o 30 haléřů a sudové o 60 haléřů na půllitru. Pivovar Rohozec zdražoval už v dubnu, v kraji ale patří k nejlevnějším. Od dubna přitom zdražilo sudové o 50 haléřů a lahvové o 70 haléřů.

Od května zvýšil ceny Pivovar Hols Vratislavice. Nejprodávanější jedenáctka je o 40 haléřů dražší; výrazněji - o 1,50 Kč - zdražil červený dvanáctistupňový speciál. Ředitelé všech tří pivovarů v regionu se shodli na tom, že při výrazném zdražení chmelu, ječmene, energií a také zdražení dopravy nebylo možné ceny udržet.

Ceny naopak zůstávají nezměněny u Postřižinského piva z nymburského pivovaru. "Máme nějaké zprávy o zdražení ječmene a chmelu, ale v současné době se to do ceny našeho piva nijak nepromítne," řekl ředitel pivovaru Pavel Benák. Rodinný pivovar Bernard v Humpolci na Pelhřimovsku letos pivo nezdražoval. Podle mluvčího Zdeňka Mikuláška se k tomu neschyluje ani v tuto chvíli.

Jihlavský podnik Pivovar a sodovkárna přistoupil ke zvýšení cen již na začátku tohoto roku. Za půllitr piva jeho zákazníci v průměru platí více o 0,50 až 0,60 Kč. Generální ředitel Jan Kylberger to zdůvodnil rostoucími náklady na energie i na sladovnický ječmen a chmel. Nyní pivovar další růst cen nechystá. "Ale bude záležet na tom, jak dopadne nová úroda sladovnického ječmene a chmele," podotkl Kylberger. Podle něj je nedostatek sladu a chmele i za hranicemi.

Lobkowiczký pivovar Vysoký Chlumec o úpravách cen v dohledné době neuvažuje. "Zvedáme prodeje a snižujeme náklady, nemáme důvod zdražovat," řekl ředitel Petr Peniaštek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK