Ministerstvo spravedlnosti má zaplatit 100.000 Kč za špatný tendr

14.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. června (ČTK) - Ministerstvo spravedlnosti dostalo pokutu 100.000 korun za chybný tendr na elektronický rejstřík úpadců. Do rejstříku mají být zapisovány údaje o jednotlivých fázích konkurzu firem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zjistil, že v tendru k zakázce za 47 milionů korun zadalo některé podmínky, které zákon neumožňuje, řekl novinářům místopředseda úřadu Kamil Rudolecký. Ministerstvo se může odvolat k předsedovi úřadu.

Ministerstvo chtělo původně na rejstřík uvolnit kolem 63 milionů Kč. Vítězná společnost ICZ nabídla o 15 milionů méně. Firmám, které v konkurzu neuspěly, se zdála její cena příliš nízká a proti výsledkům výběrového řízení se ohradily. Ministerstvo ale jejich námitky odmítlo, a případ se tak dostal k antimonopolním úředníkům.

Ti zjistili, že ministerstvo na firmy mělo některé nepřijatelné požadavky, například stanovilo minimální výši základního jmění, uvedl Rudolecký.

Původně měl rejstřík fungovat od 1. července. Zákonodárci ale kvůli problémům s tendrem odsunuli platnost celého insolvenčního zákona o půl roku. Minulý týden navíc v prvním čtení schválili novelu zákona, která upravuje některé nepřesnosti normy.

Ministerstvo spravedlnosti dostalo koncem minulého roku pokutu 20.000 Kč za chybné výběrové řízení na provozní služby v největším českém justičním areálu Na Míčánkách. Jinak se ale ÚOHS jeho zakázkami nezabýval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK