Americké akcie ve čtvrtek díky ropě a inflaci dále rostly

15.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. června (ČTK) - Americký akciový trh navázal ve čtvrtek na silný středeční výstup, zejména díky růstu akcií ropných koncernů pod vlivem zvyšujících se cen ropy. Investory povzbuzovaly k nákupům i statistické údaje, které ukázaly, že inflační tlaky v USA jsou pod kontrolou. Na devizovém trhu dolar vystoupil k jenu na nové maximum za 4,5 roku.

Dow Jonesův index za čtvrtek stoupl o 0,53 procenta na 13.553,72 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil rovněž o 0,5 procenta na 1522,97 bodu. Index technologického trhu Nasdaq získal 0,66 procenta a končil na 2599,41 bodu.

Akciový trh nadále podporovaly zprávy z ekonomiky, které se již zasloužily o středeční nejvyšší růst Dow Jonese za poslední téměř rok. Zpráva o výrobních cenách ukázala, že jádrová inflace bez potravin a energie zůstala umírněná. Naznačuje to, že i při oživení ekonomiky z nedávného útlumu zůstává inflace pod kontrolou.

Další růst cen ropy zvedl akcie koncernu Exxon Mobil, které tak nejvíce přispěly k růstu Dow Jonese. Také akcie automobilky General Motors výrazně rostly po zprávách, že firma a partnerský výrobce autodílů Delphi jsou blízko dohodě s odbory o ukončení bankrotového režimu v Delphi. Silně klesly naopak akcie banky Goldman Sachs, který svými čtvrtletními výsledky investory zklamala.

Dolar vystoupil k jenu na maximum za čtyři a půl roku druhý den po sobě. Devizový trh čeká na dnešní rozhodnutí japonské centrální banky a zprávu o spotřebitelských cenách v USA. To by mohlo rozhodnout, zda budou výnosy vládních obligací dále růst. Růst výnosů dluhopisů v minulých dnech byl hlavním motorem růstu dolaru.

V závěru newyorského obchodování dolar k jenu posílil na 122,91 JPY ze středečního závěru 122,74 JPY a předtím se dostal až na 123,13 JPY. K euru americká měna zůstala kolem 1,3308 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK