Americké akcie výrazně zpevňují

15.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. června (ČTK) - Americké akcie pokračují v silném růstu a index Nasdaq Composite vystoupil nejvýše za šest let. Zvyšují se i hodnoty dalších hlavních indexů, které jsou blízko rekordu. Impulzem k růstu je čerstvá statistika, která potvrdila, že inflace v USA není vážným problémem a centrální banka nemá důvod pokračovat ve zvyšování sazeb.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.653 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,8 procenta. Podobně širší index S&P 500 zpevnil zhruba o 0,8 procenta na 1534 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal kolem 0,9 procenta a vystoupil na 2622 bodů, kde byl naposledy v roce 2001.

Statistika ukázala, že cenové jádro se v květnu zvýšilo o 0,1 procenta, zatímco analytici v anketě agentury Reuters čekali vzestup o 0,2 procenta, což by bylo stejně jako v dubnu. Základní inflace sice vzrostla, důvodem je ale téměř výhradně růst cen benzinu.

Analytici příznivě hodnotí také vývoj průmyslové výroby, hlavně zjištění, že kleslo využití kapacit. To je jeden z faktorů, který hovoří pro nižší inflaci. Právě obavy z růstu inflace přiměly centrální banku, aby uvažovala o dalším zvýšení úroků.

Na akcie firem z odvětví vyspělých technologií měla příznivý vliv zpráva investiční banky Goldman Sachs, která zvýšila nákupní doporučení k akciím Intelu. Emise během dopoledne zpevnila o více než čtyři procenta a táhla za sebou akcie dalších technologických firem. Goldman radil investorům akcie Intelu nenakupovat, nyní ale změnil názor.

Živo je také na poli fúzí a akvizic, kde měly v minulých dnech nepříznivé dopady spekulace, že centrální banka sáhne k dalšímu zvýšení úroků. To by pro tento sektor nebyla dobrá zpráva, protože aktivitu v této oblasti hodně podporuje dostupnost relativně levných úvěrů.

Velkou úlevou je chování dluhopisového trhu, kde začaly růst ceny, takže výnosy opět klesají. V minulých dnech se výnos referenčního dluhopisu americké vlády splatného za deset let vyšplhal nad 5,30 procenta, kde už začaly hrozit problémy. Základní sazba je v USA 5,25 procenta, takže pokud by se tato situace udržela delší dobu, problémy by měl určitě akciový trh a možná i banky.

"Dostali jsme přesně to, v co jsme doufali. Tedy takový růst cenového jádra, který je velmi nakloněn akciovému trhu," podotkl manažer investiční společnosti Lord Abbett & Co Ted Oberhaus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK