Češi budou spolu se Slováky hostit jaderné fórum EU

15.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. června (zpravodaj ČTK) - Česká republika bude spolu se Slovenskem hostit dvakrát ročně takzvané jaderné fórum Evropské unie. Novináře o tom informovala Evropská komise. Obdobná fóra mají v EU všechny energetické sektory vyjma jaderného a konají se v různých evropských městech, třeba ve Florencii nebo Amsterdamu.

Jaderné fórum se bude konat dvakrát ročně a sjedou se na něj největší odborníci v sektoru jaderné energie. V pořádání se bude střídat Praha a Bratislava. "Jaderné fórum bude základem pro otevření debaty o tomto zdroji energie, které se bude konat bez jakýchkoli tabu," uvedl komisař pro energetiku Andris Piebalgs.

O získání jaderného fóra usilovaly obě země prakticky od letošního března, kdy summit EU projednával snížení emisí skleníkových plynů v unii. Jelikož obě země patří tradičně k největším zastáncům jaderné energetiky v EU, snažily se do závěrečného textu prosadit i zmínku o vytvoření fóra, což se jim nakonec podařilo.

Do poslední chvíle však nebylo jasné, kde fórum skončí. Ještě minulý týden v Bruselu jednala česká i slovenská delegace. Češi byli nakloněni společnému řešení, zatímco Slováci chtěli fórum pouze pro Bratislavu, přestože se společnému řešení také výrazně nebránili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK