Kalousek chce zprůhlednit poskytování dotací

16.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek navrhne vládě, aby žádosti o všechny druhy dotací, záznamy z jednání grantových a dotačních komisí či důvody přiznání nebo odmítnutí dotace byly komukoliv dostupné na internetu. Podle sobotního Práva to představuje šok pro všechny žadatele i poskytovatele dotací z veřejných prostředků a vyvolá to zemětřesení v dotačních projektech.

Nynější právní úprava takový postup neumožňuje a dotační řízení jsou někdy značně neprůhledná. Přitom se ročně rozdělují z veřejných rozpočtů desítky miliard korun, které směřují do různých firem, obcí, neziskových organizací, divadel, výzkumných ústavů a škol. O dotacích rozhodují anonymní úředníci, kteří za svá rozhodnutí nenesou prakticky žádnou odpovědnost.

"Podstatou toho, co chci vládě navrhnout, je, že veřejnost musí mít v každém okamžiku stejnou informaci jako ti, co o dotacích rozhodují. To vyžaduje novelizovat devatenáct zákonů," řekl Právu Kalousek. Když bude proces přidělování dotací pomocí internetu v neustálém přímém přenosu, bude to nejlepší prevence proti korupci, dodal ministr.

Na dotace plynou ročně jen ze státního rozpočtu obrovské částky. Grantová agentura rozdělí 1,5 miliardy korun, ministerstvo zemědělství 33 miliard, ministerstvo průmyslu a obchodu 1,5 miliardy, ministerstvo dopravy 9,5 miliardy, ministerstvo životního prostředí 13,5 miliardy a ministerstvo pro místní rozvoj tři miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK