Japonské akcie se vyšplhaly na téměř čtyřměsíční maximum

18.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. června (ČTK) - Japonské akcie se vyšplhaly na téměř čtyřměsíční maximum poté, co guvernér japonské centrální banky Tošihiko Fukui naznačil, že v nejbližší době nehrozí růst úrokových sazeb.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 0,99 procenta na 18.149,52 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 26. února. Širší index Topix vzrostl o 0,87 procenta na 1788,39 bodu, napsala agentura Reuters.

Japonská centrální banka v pátek ponechala úrokové sazby beze změny na 0,5 procenta. Fukui uvedl, že pokud má banka pokračovat ve zpřísňování měnové politiky, musí vidět jasné důkazy, že ekonomika má před sebou silný růst. Naznačil tak, že banka nebude se zvyšováním sazeb spěchat.

"Byla zde opatrnost vůči titulům citlivým na úrokové sazby, jako jsou realitní společnosti. Po Fukuiho komentáři však investoři nakupují tyto akcie zpět," řekl analytik Takahiko Muraj z makléřské společnosti Nozomi Securities.

Na devizovém trhu se japonský jen kvůli výrokům šéfa japonské centrální banky propadl na nové rekordní minimum vůči euru. Jen oslabil rovněž vůči dolaru, jenž byl podpořen růstem amerických akcií.

V závěru tokijského obchodování euro vůči jenu posílilo o 0,15 procenta na 165,45 JPY. Předtím se dostalo až na 165,65 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od svého zavedení v roce 1999. Vůči dolaru zůstala jednotná evropská měna bez větších změn na 1,3395 JPY. Dolar vůči jenu mírně stoupl na 123,55 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK