Japonské akcie oslabily, nejvíce realitní firmy

22.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. června (ČTK) - Ceny japonských akcií se během pátečního obchodování snižovaly a investoři prodávali hlavně realitní firmy. Slabší kurz jenu měl nepříznivé dopady také na akcie dovozních firem, kterým zboží na japonském trhu prodražuje. Vedle kurzu jenu se snižoval i kurz dalších měn s nízkým výnosem.

Index Nikkei klesl o 51,67 bodu a den uzavřel slabší o 0,28 procenta na 18.188,63 bodu. Sestoupil tak ze sedmiletého maxima, na němž se ocitl ve čtvrtek. Širší index Topix si ale vedl ještě hůře, klesl o 0,64 procenta na 1777,99 bodu.

Klesaly například akcie realitní společnosti Mitsubishi Estate, z dovozců dolů zamířily akcie firem, které prodávají potraviny nebo papír. Zájem byl naopak o polovodičové firmy, které podpořil především čtvrteční růst jejích konkurentů v USA. V Japonsku z toho těžila emise Advantest.

Na devizovém trhu pokračuje v poklesu japonský jen a další měny, s nimiž jsou spojeny nízké výnosy. Velcí investoři japonskou měnu a švýcarský frank dál používají jako nástroj k financování spekulativních transakcí, zatímco drobní investoři japonský jen prodávají a nakupují aktiva v zahraničí.

Japonská měna je vůči americkému dolaru nejslabší za čtyři a půl roku, zatímco australský dolar je k jenu nejsilnější za 16 let. Podobně i britská libra k jenu vystoupila nejvýše za 15 let.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,34 USD, což je stejně jako ve čtvrtek. K japonskému jenu zpevnil na 123,90 ze 123,65 JPY a podobně euro k jenu vystoupilo na 165,98 z předchozího kurzu 165,65 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK