ČEZ již odkoupil pětinu plánovaného objemu vlastních akcií

22.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Energetická společnost ČEZ už odkoupila pětinu plánovaného objemu vlastních akcií. Firma k dnešnímu dni nakoupila na pražské a varšavské burze 11.988.574 vlastních akcií, což představuje 2,02 procenta základního kapitálu. Informovala o tom mluvčí společnosti Eva Nováková. ČEZ za vlastní akcie dosud zaplatil 12,765 miliardy korun, což představuje průměrně 1065 korun za kus. Aktuální kurz na pražské burze je zhruba 1055 korun za akcii.

Pokud by nákup probíhal stejným tempem jako dosud, skoupí ČEZ celý plánovaný objem za zhruba deset měsíců. Společnost zahájila nákup 30. dubna, dvě procenta vlastních akcií vykoupila během 38 obchodních dnů.

Firma nakupuje vlastní akcie na základě rozhodnutí dubnové valné hromady, na níž akcionáři schválili záměr managementu nakoupit až 59,22 milionu vlastních akcií, což představuje deset procent základního kapitálu. Společnost může podle usnesení valné hromady vykupovat akcie v příštích 18 měsících, a to v ceně od 300 do 2000 korun za kus.

"Zpětný odkup akcií je realizován na regulovaných trzích, na kterých jsou akcie společnosti kótovány, a to převážně na anonymním trhu tak, aby nedošlo k diskriminaci akcionářů společnosti," doplnila Nováková.

Důvodem zpětného odkupu, který pro ČEZ provádějí Wood & Company a Patria Finance, je podle společnosti současná neefektivní struktura kapitálu a nízký poměr dluhu k vlastnímu jmění. Zatímco pro ČEZ tento poměr vychází na 0,9, průměr sektoru je 2,5.

Největší elektrárenská společnost kupuje vlastní akcii v době, kdy vláda na kapitálovém prodává prostřednictvím České spořitelny sedmiprocentní balík akcií. Ministerstvo financí detaily obchodu tají, není zatím ani zřejmé, zda už se s prodejem akcií začalo. Šéf pražské burzy Petr Koblic ve čtvrtek řekl, že stát nemá jediný důvod podrobnosti zveřejňovat. "Z toho, že stát zatím nic nezveřejnil, mám pocit, že se nic neprodalo," mínil. Dosud stát držel ve společnosti ČEZ 67,6 procenta akcií.

ČEZ je nejziskovější tuzemskou společností. Skupině ČEZ v 1. čtvrtletí podle konsolidovaných neauditovaných výsledků vzrostl čistý zisk meziročně o 25,1 procenta na 12,977 miliardy korun. Čistý zisk skupiny ČEZ po odečtení menšinových podílů, tedy zisk náležející akcionářům ČEZ, činil 12,681 miliardy korun.

Pro celý letošek očekává vedení společnosti nárůst konsolidovaného čistého zisku o 22 procent na 35,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK