STEM: Tři pětiny Čechů letos stráví dovolenou v tuzemsku

22.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Více než tři pětiny ekonomicky aktivních obyvatel Česka budou letos trávit nejdelší část své dovolené v tuzemsku. Služeb cestovních kanceláří chce využít třetina lidí, zejména ti, kteří pojedou do zahraničí. Vyplývá to z posledního průzkumu společnosti STEM.

Nejčastější formou dovolené je pobyt na chatě či chalupě, dává jí přednost 39 procent respondentů. Více než třetina lidí volí pobytový zájezd. Téměř 80 procent ekonomicky aktivních osob si větší část dovolené vybere v červenci nebo srpnu.

Služeb některé z cestovních kanceláří využije při své letošní nejdelší části dovolené třetina ekonomicky aktivních lidí. Asi 75 procent lidí, kteří se rozhodli strávit letošní dovolenou v zahraničí, si ji nechá zajistit od cestovní kanceláře. Naopak pro domácí dovolenou využije letos služeb cestovních kanceláří pouze asi osm procent lidí.

Forma pobytového zájezdu jednoznačně převládá mezi lidmi, kteří jedou na hlavní část své dovolené za hranice. Lidé, kteří nejedou do zahraničí, zůstávají většinou na své usedlosti, chatě nebo chalupě. Pobytový zájezd v České republice letos zvolí 16 procent těchto lidí, desetina bude poznávat místa v Čechách i na Moravě a zhruba stejný podíl se zúčastní sportovního nebo táborového pobytu.

Rozhodujícím faktorem, který ovlivňuje formu dovolené, je rodinná pokladna. Lidé se solidním a dobrým zajištěním volí mnohem častěji finančně náročnější formy, například cesty za exotickými cíli a poznávací zájezdy. Lidé s nižšími příjmy častěji zůstávají doma, na chalupě, nebo tráví dovolenou v České republice na pobytových či táborových zájezdech.

Společnost STEM průzkum provedla začátkem června. Soubor respondentů byl omezen na ekonomicky aktivní populaci, respektive populaci bez důchodců. Odpovídalo 881 lidí starších 18 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK