Pražská burza v týdnu mírně klesala

22.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu při podprůměrných obchodech s akciemi mírně oslabila. Výraznější poptávka byla jen po akciích mediální společnosti CME. Hlavní index trhu PX si pohoršil o 0,11 procenta na 1847,6 bodu, ale zůstal na dosah historického rekordu z předchozího týdne, vyplynulo ze statistiky burzy.

Akcie CME, do jejíž skupiny patří i televize Nova, po růstu o 6,7 procenta uzavřely na novém maximu 2089 korun a vylepšily letošní výkon na 43 procent, daleko nejlepší na trhu. Akcie energetické skupiny ČEZ si polepšily o 1,3 procenta na 1060 korun. ČEZ nakoupil za 38 obchodních dnů přes dvě procenta vlastních akcií. Valná hromada ČEZ schválila odkup až desetiny vlastních akcií. Analytici v průměru odhadovali růst velkoobchodních cen elektřiny v ČR na příští rok meziročně o zhruba čtvrtinu. Energetická burza Praha, na které budoucí ceny vyjdou najevo, by měla zahájit činnost ve druhém nebo třetím týdnu července.

Akcie realitní skupiny Orco Property Group zpevnily o půl procenta na 3520 korun. Na burzách se začalo obchodovat 1,5 milionu nových akcií Orka, díky kterým firma získala takřka pět miliard korun na rozvoj. Akcie Orka se po vstupu na akciové trhy ve Varšavě a Budapešti obchodují již na čtyřech burzách.

Akcie rakouské banky Erste neudržely rekordní hodnoty a sestoupily o 2,9 procenta na 1691 korun. Převahu prodejních objednávek pocítily i akcie Komerční banky a odepsaly 0,3 procenta na 3977 korun. Akcie výrobce léčiv Zentiva klesly o půl procenta na 1414 korun. Celkovou analýzu akcií společnosti Zentiva s investorským doporučením "koupit" a cílovou cenou 1670 korun přitom vydala společnost Cyrrus.

Obchody s akciemi v součtu klesly na 13,3 miliardy korun z minulých 17,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK